Kovačević: Bakira podsjećamo da je njegov otac Alija ovakvu BiH prihvatio u Dejtonskom sporazumu

r

Defititvno da je Republika Srpska po svom Ustavu uređena kao republika, isto kao što je i FBiH uređena kao federacija, kaže Kovačević

On podsjeća da sada i Denis Bećerović, Refik Lendo i Ćamil Duraković kažu da je svako rješenje koje je asimterično za njih neprihvatljivo.

– Daju nam primjere Vijeća naroda i Doma naroda u parlamentu FBiH. Međutim moramo da znamo da je Vijeće naroda jedna institucija koja je nametnuta, i ona ne postoji u izvornom Ustavu Republike Srpske i nema nikakvo utemeljenje u Dejtonskom sporazumu, za razliku od Doma naroda u FBiH, koje proizilazi iz Vašingtonskog sporazuma i izvornog Ustava FBiH, rekao je Kovačević.

 

Kovačević kaže da je Ustav BiH odredio prilikom izbora delegata u Dom naroda parlamentarne skupštine BiH da se Srbi biraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer je riječ o jednodomnom parlamentu, dok se Bošnjaci i Hrvati biraju, kako Ustav BiH kaže, u Domu naroda parlamenta Federacije.

– To nam jasno kaže da je to asimetrično rješenje, i da je Ustav BiH predvidio da je BiH asimetrična. Јedino takva može da postoji. Isti slučaj je i kada članovi Predsjedništva ulože veto, odnosno zaštitu vitalnog entitetskog ineteresa.

 

Svjedoci smo kada su to radili Željka Cvijanović i Milorad Dodik, kada su uložili veto, to ide u NSRS, dok druga dva člana Predsjedništva, kada ulože veto, to ide u Dom naroda parlamenta FBiH. To su stvari koje je Ustav odredio, zaključio je Kovačević.