Krađa identiteta, sve češća praksa pred izbore

.
Veliki broj građana Bratunca podnio je žalbe i zahtjeve da im se omogući da glasaju na biračkom mjestu u Bratuncu, nakon što su sa biračkog spiska odjavljeni i prijavljeni za glasanje putem pošte u Srbiji. Najveći broj birača tvrdi da nisu upoznati kako je do toga došlo i da je riječ o novim zloupotrebama. Ranije je na spisku za glasanje putem pošte bilo prijavljeno 1.800 Bratunčana, a sada je ovaj broj gotovo udvostručen

 

BIH, 4. oktobra - Velija Malagić, stanovnik Bratunca se, umjesto na spisku za glasanje u ovoj opštini, našao na spisku u Srbiji. I ne samo on, već i dvije hiljade i pet stotina građana Bratunca. Okupili su se pred opštinom i podnijeli žalbe zbog sumnje na zloupotrebe prilikom registracije za glasanje putem pošte.

 

Slučaj Ohrana Musića, drugačiji: iako nikom nije davao svoje podatke, našao se na spisku birača koji će putem pošte glasati u Srbiji.

 

Osim upućene žalbe, građanima koji su neovlašteno odjavljeni je omogućeno da podnesu i zahtjev da se vrate na redovni birački spisak.

 

Evidentno je da krađe identiteta ne prestaju. Slučaj u Bratuncu jedan je od primjera koji podsjećaju na stari problem u nepravilnostima koje su gotovo obesmislile glasanje putem pošte. Centralna izborna komisija je dan ranije, upravo zbog brojnih zloupotreba – najčešće više prijava za jedno lice i krađa identiteta, odbila više od 28 hiljada prijava izvan Bosne i Hercegovine.