Krah SBB-a Fahrudina Radončića u Krajini-Bunić ‘ispisao’ stotine članova

Jučer su u Bihaću poslanici SBB-Fahrudin Radončić u Skupštini USK Agan Bunić i Ifeta Kadić organizirali press konferenciju na kojoj su govorili o razlozim neslaganja sa strankom čiji su članovi.

Na press konferenciji, koja je održana u sali Skupštine USK, osim njih dvoje zastupnika, bili su prisutni još i SBB-ov ministar u Vladi USK Ermin Zulić, direktori institucija koji su imenovani ispred ove stranke, vijećnici i rukovodstva nekih krajiških općina, te veći broj članova ove stranke.

Svi su oni, kolektivno napustili stranku Fahrudina Radončića, nakon što su dan prije iz Centrale SBB objavili da je radna grupa za SBB USK uputila Centrali zahtjev za isključenje dva poslanika - Bunića i Kadić, a zbog neprovođenja kadrovske politike ove stranke, kako su naveli, jer kadrovi koje je Bunić imenovao u institucije u USK, ispred SBB-a, kao dio vlasti, njih 40 uopće nisu ni članovi stranke, nego bliski kadrovi Agana Bunića. S druge strane, Bunić i Kadić su naveli da su iznenađeni ovom odlukom, da poštuju Fahrudina Radončića i sa njim nisu imali nikakvih problema, ali da nisu htjeli da budu u većini koju je na USK pravila SDA sa Laburistima Fikreta Abdića. Odbijaju da postoji problem sa imenovanjima i da su svi prisutni i u sali, a i oni koji su imenovani, radili za SBB i napravili rezultat ove stranke. Azra Hadžić- Bećirspahić, predsjednica SBB USK i osoba od bliskog povjerenja Fahrudina Radončića je u izjavi za medije izjavila da ljudi koji su bili na pres konferenciji uglavnom nisu uopće članovi SBB-a, da je Bunić na press dovlačio i stare nane na popuni salu i da su kadrovi koji su imenovani i sad napustili SBB bili njegovi privatni kadrovi.

Bunić je dugogodišnji član SDA, bio je načelnik općine Bužim ispred ove stranke, pred prošle izbore se priklonio SBB-u Fahrudina Radončića i bio nosilac liste za Skupštinu USK. Mediji su spekulirali da bi se mogao prikloniti nekoj novoj stranci u USK, ali je on očito svjestan takvog rizika i mogućnosti potpunog gubljenja podrške birača, jer bi se time pokazao kao klasični preletač iz stranke u stranku, što birači brzo prepoznaju i kazne, jasno najavio da će oni nastaviti svoje djelovanje kao nezavisni zastupnici i da se neće priklanjati nikakvim političkim strankama.

Njihov potez je racionalnim za medije ocijenio i Nisvet Jusić, zastupnik Nezavisnog bloka u Skupštini USK, za koga se, između ostalih spekuliralo da bi mogli se pridružiti ovoj političkoj stranci, na čijem čelu je Krajišnik Senad Šepić i koji su na zadnjim izborima od svih novosnovanih stranaka u BiH napravili najbolji rezultat i etablirali se kao državotvorna politička stranka sa izabranim zastupnicima na svim nivoima, u većini kantonalnih skupština, te parlamentima FBiH i BiH gdje Nezavisni blok ima svoje veoma aktivne zastupnike.

Međutim, Bunić je juče pametno potcrtao da će djelovati kao nezavisni kandidati i da ostaju u postojećoj većini, te da će podržavati vladu Mustafe Ružnića i nadalje, jer ona dobro radi svoj posao. Krajiške su prilike rovite, brzo se mijenjaju partneri i većine, svi koji su neprincipijelno to radili u prošlosti su brzo poraženi. Nažalost, trpio je USK i svi građani, ali vjerovati je da su političari s našega kraja naučili lekcije i da će znati izgraditi kredibilitet i povjerenje koje traje i kojega naš narod uvijek nagradi.