Krajiška policija želi sarajevsku osnovicu

Nakon prošlosedmičnog štrajka upozorenja policije Unsko-sanskog kantona, u srijedu nije došlo do najavljenog nastavka pregovora sa Vladom Kantona, te će se pregovori nastaviti sutra.

Policija traži definisanje visine plaće i drugih obaveza prema službenicima MUP-a na način da se osnovica plaće za policijske službenike utvrdi u visini od 300 KM, a za državne službenike i namještenike 310 KM u budžetu Kantona za ovu godinu.

- Za usporedbu, policija u Sarajevskom kantonu ima osnovicu 315 KM, sa istim koeficijentima kao i mi, dok je naša osnovica 280 KM. A federalni MUP ima osnovicu od 330 KM, dakle, koeficijenti i sve ostalo je isto, a razlika u osnovici govori sve. Mora se imati u vidu da policija u USK-u radi ogroman posao i za to treba biti adekvatno plaćena, kaže nam Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policijskih službenika USK-a.

Sindikat još traži i redovne isplate plaća do 25. u mjesecu, zatim isplatu toplog obroka u skladu sa kolektivnim ugovorom i to do svakog 15. u mjesecu. Policiji se duguju i naknade za prevoz na posao, a njeni pripadnici zahtijevaju i hitnu nabavku zaštitne opreme za rad sa migrantima, te da se osiguraju minimalni uslovi za one migrante koji se liše slobode.

Već drugu godinu Unsko-sanski kanton se najviše bavi pitanjima proisteklim iz migrantske krize, pri čemu mnogi političari bivaju pošteđeni svakodnevnih kritika za rad, odnosno nerad. Tokom dvosatnog štrajka upozorenja, predstavnici Sindikata su ispred zgrade MUP-a poslali oštre poruke i poslanicima u Skupštini Kantona, od kojih je većina profesionalizirala svoj status i prima mnogo veću plaću od policajaca koji ih prozivaju da rade malo ili ništa.

Skupštinski poslanici nisu ostali gluhi na ove prozivke te će na narednoj sjednici Kolegija Skupštine zauzeti konačni stav o tome hoće li podržati zahtjeve policije, ali i ostalih sindikata u Kantonu.

- Nama su iz pregovaračkog tima kazali da imaju parlamentarnu većinu koja će se izjasniti oko zahtjeva sindikata svih budžetskih korisnika. Hoće li podržati naše zahtjeve, tek ćemo vidjeti, napominje Alagić.

Sindikati u osnovnom i srednjem obrazovanju USK-a za danas su najavili pres-konferenciju na kojoj će upozoriti na nepoštivanje njihovih kolektivnih ugovora te kršenje dogovora kojeg su postigli sa Vladom u januaru ove godine, javlja Oslobođenje.