Krajiške heroine - Udruženja građana "Hanume sa Une" (FOTO)

Heroine

Ovih dana je u proceduri registracija Udruženja građana "Hanume sa Une" koje  okuplja žene mjesnih zajednica Sokolac, Mali Lug, Bakšaiš, Ripač, Ribić ali i drugih dijelova grada Bihaća.

Tako okupljene žene kao buket ranjenih ruža vezuju se da budu jače pred vremenom i životom, njegujući i čuvajući našu tradiciju i običaje, putuju i obilaze Bosnu i  Hercegovinu, te su i svojevrsna terapija ženama koje se bore sa teškim bolestima.  Inače, već duže vremena one djeluju okupljene oko predsjednice Enise Šahinović, potpredsjednica Zinete Kuduzović i Besime Botonjić, te predsjednice skupštine Nermine Alivuk. Predsjednica mi reče da svaka žena unosi u udruženje grumen dobrote od kojeg grade svoju palaču, ali ne smijemo a ne spomenuti i Almazu Behederović, Halidu Midžić, Zlatu Hrnjica i Zuhru Čehajić, kao osnivače udruženja.

Sjedište “Udruženja Hanume sa Une” nalazi se u Pritoci pored Bihaća. 

Said Šteta: “Na molbu predsjednice da kao književnik nešto napišem o ovom udružunju, ja napisah "Besjedu Hanuma sa Une" sa kojom želim da se predstavljaju diljem Bosne i Hercegovine i šire, a pjesma "Hanume sa Une" neka bude njihov zaštitni znak. Još davno pišući i pjevajući o Uni ja sam rekao da žena Krajine je nepravedno zapostavljena i nedovoljno opisana. Imajući priliku da na mojoj promociji knjige u Bužimu upoznam majku Rasimu, majku narodnog heroja Izeta Nanića, koju zovem i svojom majkom, moje tvrdnje o majci, ženi Krajine bile su samo blijedo svjedočenje pred njom. Stoga sam se rado odazvao ovom pozivu, u nadi da ću pomoći da se priča i pjesma o krajiškim heroinama čuje što dalje.”

U nastavku pročitajte pjesmu "Hanume sa Une". 
 

Hanume sa Une

Ni hladna sedra 

ne vidje njedra

košulje krvave dok su prale

Gazija svojih

što smrt ih broji

samo su Uni uzdisale

 

Uzmi nam vid zelena rijeko

kad su daleko

oči što bi još na nas gledati znale

uzdah zaveži

neka bol reži

na usne ženstvenošću procvjetale

 

Hanume sa Une

carice bez krune

Pna glavi usprav ponos im blista

izgubile su sve osim časti 

ne daju krasti

ni trunku jednu s obraza čista

 

Soba puna plača

polje puknutih misirača

ali motiku ne puste iz ruke

ljubav ih grije

kad sunca nije

k’o svjetionik lađi do luke

 

Raspuknu sedra

k’o bolna njedra

mrvi se kamen bolom što nose

rijeka pjenuša

šapće k’o duša

hanuma sa Une što bolu prkose

Autor: Said Šteta, knjizevnik i novinar