Krajiške vlasti uputile Federalnom štabu novi prijedlog izolacije za osobe koje dolaze iz inostranstva

ministrica
U ovim trenucima završena je redovna konferencija za novinare koju svakog ponedjeljka, srijede i petka u 12,00 sati drži Kantonalni štab Civilne zaštite i Krizni štab Ministarstva zdravstva. rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona.

Novinarima su se na konferenciji obratili Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva, rada i socijalne poltike Unsko-sanskog kantona i Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Ministrica Ćemalović objasnila je kako su danas uputili prijedlog prema Federalnom štabu, a tiče se smanjenja trajanja obavezne karantene za državljane BiH koji dolaze kući iz inostranstva.

Federalno ministarstvo zdravstva je tražilo od vlasti USK da im predložimo način na koji bi sproveli odluku o izolaciji osoba koje dolaze iz inostranstva. Krizni štab Unsko-sanskog kantona je predložio da osobe koje dolaze iz inostranstva provedu 14 dana u izolatoriju uz testiranja na kroona virus, te da nakon isteka roka od 14 dana, također provedu dodatnih 14 dana u kućnoj samoizolaciji, kazala je mnistrica Ćemalović.