Krajišnici ljuti: Dok Kupres kosi, USK vodu nosi, a ministar Dedić se češlja

.
Piše: Ernad Metaj Umjetnici i sportisti iz Krajine još jednom su se razočarali u odnos Federacije BiH prema ovom dijelu naše države. Zbog raspodjele novca iz ministarstva za kulturu i sport poznati sportski i društveni radnik, pisac i aktivista Ramiz Huremagić nije krio svoju ljutnju i napisao je kako se ovim nameće teza da su Krajišnici najnepismeniji i najnekulturniji u BiH.

Nakon Javnog poziva na državnom nivou za grantove za kulturu, gdje je na USK došlo sveukupno 38 hiljada KM, sada smo potvrdu dobili i iz Federalnog ministarstva kulture i sporta. Od 1 miliona i 384 hiljade KM iz proračuna FBiH u 2021. putem transfera za kulturu od značaja za F BiH na USK je došlo svega 27 hiljada KM, istakao je Huremagić.

 

Sve je komentarisao i Senad Šepić, također Krajišnik,koji je jedno vrijeme bio zamjenik ministra civilnih poslova BiH. U tom periodu, 2007-2011. godine su grantovi za kulturu i sport sa nivoa BiH dodjeljivani ravnomjerno i u Krajinu je raspoređivano oko 10 posto od ukupnog iznosa sredstava. 

 

- Sramota i grehota ovakav odnos Vlade Federacije BiH prema tom dijelu BiH. I ovaj put oko 2 posto grant sredstava za projekte kulture i sporta iz Krajine, za Patriju je rekao Šepić.

 

Podršku F BiH su dobila uglavnom kulturno-umjetnička društva i jedno udruženje za projekat „Kulturne akcije“. Ovim su prema mišljenju Huremagića podcijenjene sve velike manifestacije koje se godinama održavaju u USK poput međunarodne kolonije skulptora koja će se ove godine održati 54 – ti put.

 

- Ilustracije radi (i nemojte slučajno da kome padne na pamet da vrijeđa ove ljude i ovu manifestaciju) samo kosidba u Kupresu je dobila 18 hiljada KM kroz dva granta (12 hiljada općinskom načelniku i 8 hiljada za udrugu koja promoviše događaj) a općina Kupres je ukupno dobila 22 hiljade KM. Isto tako, ilustracije radi, općina Kupres ima populaciju od 5057 stanovnika (popis 2013.) dok USK ima populaciju od 299 343 stanovnika, istakao je Huremagić.

 

Nezadovoljni Krajišnici saglasni su da nije sva krivica u Sarajevu, ili Mostaru. Prstom upiru u ministra poljoprivrede i šumarstva i visokorangiranog funkcionera SDA Šemsudina Dedića.Inaće Dedić u javnosti važi za najćutljivijeg parlamentarvca u BiH.

 

- Sličan je odnos i kad je u pitanju raspodjela sredstava za pomoć općinama u vrijeme pandemije, za podršku privredi iz koronazakona, iz grantova za zaštitu okoliša, izgradnju cestovne infrastrukture, podrške mladima itd. I to se sve dešava uz aminovanje i ministra iz Krajine, koji već 6 godina sjedi na sjednicama Vlade i glasa za ovakve odluke. Nažalost, to je slika današnjeg vrha najveće stranke u Bošnjaka, koja na pozicije postavlja te ćutljive i podobne, koji onda samo slijepo služe njima, dok narod i država propadaju. Brojke to pokazuju, ali sam siguran i da će ovakva politika biti poražena i od naroda odbačena već na idućim izborima.- izjavio je Šepić.