Krajišnik Sarajlijama nudi pečeno i oguljeno kestenje

Na ovom izumu radio sam pet godina s timom stručnjaka, rekao Ičanović; Bužimljanin sa sobom nosi i specijalnu miješalicu koja ljušti kesten

Pržionica kestena je krajiški unikatni izum koji je jučer oduševio brojne građane na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović i u Ferhadiji. Naša ekipa na Trgu je zatekla Krajišnika Huseina Ičanovića, koji nam je kazao da se preradom i otkupom kestena bavi 15 godina. 

Plin i struja

Sve vrijeme dok smo razgovarali s Huseinom prolaznici su prilazili, raspitivali se o specijalnoj pržionici, a nakon toga i pazarili pečeni kesten. 

Ičanović kaže da je cijeli svoj život posvetio kestenu i da sve radi isključivo iz ljubavi.

- Mobilna pržionica je nastala iz potrebe, ja sam je napravio. Na ovom izumu radio sam pet godina s timom stručnjaka. Pržionica radi na principu plina i struje. Cilj mi je bio da ljudima ponudim posebno pečen i oguljen kesten. Svi koji probaju mogu osjetiti kvalitet našeg kestena, a da imaju taj užitak ne predstavlja zahmet i da im ruke ostanu čiste - rekao je Ičanović.

Osim mobilne pržionice, ovaj Bužimljanin sa sobom nosi i specijalnu miješalicu koja ljušti kesten, nakon čega ga peče.

Poseban projekt

Ispričao nam je da je nedavno napravio poseban projekt i program za zaštitu kestena, te da je za to dobio značajna sredstva Evropske unije. Istakao je da su u ovaj projekt uključene i njegove kolege iz Bihaća, Velike Kladuše, Bužima i okolice. 

Kesten 3 KM

Općina Stari Grad je Ičanoviću dodijelila površinu na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović za korištenje bez naknade. Na ovoj lokaciji u narednih petnaest dana prodavat će kesten po cijeni od 3 KM za 250 grama.