Komšić: Krajnje je vrijeme da se prestanemo zamajavati i igrati evropskog puta

Krajnje je vrijeme da se prestanemo zamajavati i igrati evropskog puta. Evropske demokratske vrijednosti ne poznaju nikakva ekskluzivna predstavljanja naroda, kazao je u četvrtak član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je zajedno sa Jakobom Fincijem i Dervom Sejdićem održao konferenciju za novinare povodom devete godišnjice donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić–Finci.

Komšić je naglasio kako u Ustavu Bosne i Hercegovine kao i Izbornog zakonu postoji sistemska diskriminacija koja našu zemlju "udaljava od euroatlantskih integracija".

"Podsjećam, sud je u presudi Sejdić-Finci primjetio da je u vrijeme kada su donesene te sporne sudske odredbe na terenu bilo krhko primirje, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i etničkim čišćenjem. Priroda tog sukoba je bila takva da je bilo, kako Sud kaže, neophodno pristati na konstitutivne narode kako bi se osigurao mir. Međutim, 18 godina nakon završetka sukoba više nema razloga da u Ustavu ostanu sporne odredbe. Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu BiH osigurati pravo da se kandiduje na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivinim narodima", kazao je Komšić i dodao:

"Podsjećam da je Vijeće Evropske unije za vanjske poslove dva puta, 2017. i 2018. godine, zaključilo da se vlasti u Bosni i Hercegovini moraju suzdržati od političkih i zakonodavnih poteza kojim bi se onemogućilo provođenje presude Sejdić-Finci. Ovdje je jasno da postoje političke snage, svi zamo koje su, koje svjesno zanemaruju zaključke institucija EU i time vraćaju BiH nekoliko koraka unazad u odnosu na euroatlantske integracije. Krajnje je vrijeme da se prestanemo zamajavati i igrati evropskog puta. Evropske demokratske vrijednosti ne poznaju nikakva ekskluzivna predstavljanja naroda".

Član državnog Predsjedništva je ocijenio kako presuda u slučaju Sejdić-Finci, kako mnogi smatraju, ne reguliše samo status manjina nego je ovdje ustvari riječ o elementarnim ljudskim pravima.

Dervo Sejdić je na početku svoga obraćanja iskazao zadovoljstvo na pobjedi Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"Vaša pobjeda je i naša. Danas obilježavamo neslavnu devetogodišnjicu presude Suda za ljudska prava. Nadama se će u sljedećem predsjedničkom mandatu ovdje sjediti građanin BiH bez obzira da li je on Rom, Srbin, Hrvat, Bošnjak ili neko drugi. Nadam se da će romska djeca školu smatrati svojom kućom u kojoj ih niko ne deskriminira. Iskreno se nadam da će u skorijoj budućnosti biti više radnih mjesta za građane BiH, više i za Rome i da će se moći živjeti od rada. Nadam se da ćemo našom i vašom upornošću doći do rješenja predmeta Sejdić-Finci", poručio je Sejdić.

Finci se izvinio zbog, kako je rekao, što su građani devet podina morali slušati o problemu Sejdić-Finci kao da je to najveći problem u BiH.

"Ova zemlja ima i drugih problema, ali zbog ovog problema smo zaustavljeni na evropskom putu. Jednostavno, Evropska unija ne može primit ni za kandidata zemlju koja ne poštuje EU konvenciju o ljudskim pravima", jasan je bio Jakob Finci.

Izvor: