Kratka biografija o našem efendiji Derviš Pindži - sutra dženaza

**

Iz biografije Derviš-ef. Pindžo;

Derviš ef. Pindžo, sin oca Durana u majke Šerife roden je 1938. godine u Tušili, Sinanovića zaseok, gdje i završava osnovnu školu. Srednju školu Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu upisuje 1950. godine u generaciji Dr. Ahmeda Smajlovića, dr. Jusufa Ramića i mnogih drugih. Iz te generacije danas su samo četverica njih među nama. 

Upisuje ekonomiju ali ubrzo shvata da nije odabir za njega kakav je želio. Zatim se prebacuje na filozofski fakultet smjer Orijentalistike i uspješno ga završava. Nakon završenog fakulteta Orijentalistike javlja se na konkurs gradskog džemata u Cazinu, gdje i počinje raditi u maju 1973. godine  da bi tu i ostao cijeli svoj imamski radni vijek. 

Volio je raditi kao imam, bio veliki entuzijasta u svom poslu, što svjedoči i činjenica da je gotovo svaku godinu svoje imamske misije imao jednu generaciju mektebskih učenika spremnih za hatme. Po vlastitom priznanju izveo je preko 40 generacija mektebskih učenika na završne ispite hatme-dove, negdje preko hiljadu svršenika hatmi. Organizovao je prve hatme poslije 2. svjetskog rata, i od tada nikad nije prekidao sa izvođenjem hatmi, pa i u posljednem ratu u takvim vanrednim uslovima izvodio je i organizovao hatme. 

Jedan je od imama koji su išli na praksu u Rijeku i koji je predložio tadašnjim ljudima da se organizuju i obezbijede poslovne prostorije i krenu u organizaciji vlastitog džemata. Podsjećamo danas Rijeka posjeduje svoj Islamski kulturni centar. Derviš ef. Pindžo, bio je imam za ramazan 1969.g. u Rijeci. Proveo je 43 godine u imamskoj misiji, preselio je  u Sarajevu. - Iz Biltena Ilmijje Okružnog odbora.

Neka mu je vječni rahmet i neka mu Allah dž. š. podari džennet, a njegovoj porodici sabur.