Krekini rudari prekinuli štrajk, Elektroprivreda BiH ispunila sve zahtjeve

Kreka
Više od dvije hiljade rudara Rudnika mrkog uglja Kreka prekinuli su generalni štrajk, a nakon što su uprava preduzeća i Elektroprivreda BiH ispunili sve njihove zahtjeve.

 

Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Kreka Zuhdija Tokić za Klix.ba je potvrdio da su uprava preduzeća i Elektroprivreda BiH ispunili tri zahtjeva koji su im nametnuti kroz generalni štrajk.

"Sada su se stekli uslovi za prekid generalnog štrajka te će treća smjena rudara biti upućena na posao", kazao nam je Tokić.

Inače, rudari su zahtjevali ispunjavanje plaće za mjesec februar, predstavljanje investicijskog ciklusa u rudnik za ovu godinu te osiguranje nastavka angažmana 52 radnika, a koji su u direktnoj proizvodnji.

Pod okriljem Kreke djeluje jedan rudnik te dva površinska kopa koji se nalaze u izuzetno lošem stanju, zbog izostanka investicija. Rudnik se nalazi u koncernu Elektroprivrede BiH, dnevno proizvede pet hiljada tona uglja, a oprema s kojom raspolažu rudari stara je nekoliko decenija. Zbog toga je prijeko potrebno njeno zanavljanje.

Rudari su danas upozorili da bez ulaganja neće moći realizirati opsluživanje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, čija bi izgradnja uskoro trebala početi.