60 filmova autora iz 26 zemalja svijeta biće prikazani na prvom "Bihać avantura film festivalu – AVANT & UNA“

: Iako je za večeras planirano gala otvorenje u bihaćkom Kulturnom centru, prvi "Bihać avantura film festival – AVANT & UNA“ za najmlađe je već krenuo. Naime, u 10 sati je emitovan dječiji igrani film „Moj dida je pao s Marsa“ koji je na Pula film festivalu osvojio dvije zlatne Arene. Na današnjoj press konferenciji novinarima i javnosti prezentirani su detalji , članovi stručnog žirija, te planovi za naredna tri dana. Inače, bihaćki filmski festival trajat će do 3.augusta.

Bihać avantura film festival je takmičarskog karaktera, a ima i međunarodni prefiks, jer će biti prikazano 60 filmova čiji autori dolaze iz 26 zemalja svijeta. Pored kratkometražnih i dugometražnih igranih filmova, bit će prikazani i dokumentarci, te turistički i self made filmovi, odnosno filmovi rađeni u nezavisnoj produkciji. Na večerašnjem Open Airu će biti prikazan blockbuster film „Arctic“ koji je ove godine prikazan na Kanskom filmskom festivalu- film se jednim od najboljih snimljenih filmova o preživaljavanju.

Za razliku od mnogih regionalnih filmskih festivala, ovaj bihaćki će imati i jednu novinu- dvodnevni filmski workshop „Casting in the Nature“ koji će se održavati na lokacijama Nacionalnog parka Una. Organizatori ovo objašnjavaju činjenicom da je  Nacionalni park Una jedna od rijetkih i nedirnutih prirodnih ljepota, te po nekim analizama spada u top pet svijetskih destinacija za snimanje i produkciju filmova, posebno onih avanturističkog karaktera. Tokom work shopa, učesnicima će predavanja držati vodeća imena filmske industrije iz BiH i regije-casting agenti, reditelji, direktori fotografije i scenaristi.

Pored Mirsada Ćatića Čuperka direktora Festivala, ekipu koja je pokrenula filmsku avanturu na Uni čine još i  programski selektor Festivala Jasmin Duraković, Alen Zulić direktor bihaćkog Kulturnog centra, jedan od članova stručnog žirija je višenagrađivani snimatelj Hasan Arnautović, te Elmir Rekić-event menadžer koji se pobrinuo da i kulturni i koncertni dio Bihać avantura film festivala  budu upotpunjeni. Let 3, the Babe Barbarela i Amel Ćurić zabavljaće Bišćane i sve goste koji se zateknu u Bihaću od 1.do 3. Augusta za kada je zakazan prvi "Bihać avantura film festival – AVANT & UNA“.

AUTOR:A.Š.

Image
Image