Krimolovci: Najviše prijava zbog prometa drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u rujnu 2018. godine registrirali su 376 poziva na telefonskoj liniji 'Krimolovci'.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno osam korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je 111 prijava, od čega je 26 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama, gospodarstveni kriminal i ostala kaznena djela. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem 'Krimolovaca' i elektroničkog obrasca, 34 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po 12 je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 13 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u svezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem 'Krimolovaca' ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela. Na temelju ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužiteljstvu tri izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima. Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 62 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja 'Krimolovci' – 0800 205 05.