Kriza iz Sarajeva ne dotiče Krajinu?

Nip
Iz Naroda i pravde nedavno je istupila zastupnica Ilfeta Kadić, te se ne smiruju ni rasprave političara i zbog situacije u Sarajevu

 

Služba Skupštine USK-a jučer je nakon zasjedanja Vlade trebala dobiti utvrđeni nacrt budžeta za 2021, u predloženom iznosu od 235 miliona maraka, nakon čega se očekuje sjednica kolegija zakonodavnog tijela.
Predsjedavajući Skupštine Razim Halkić (SDP) potvrdio nam je da su konačno sakupili i većinu od 16 glasova za novu većinu, koja će usvojiti budžet i rekonstruisati Vladu.

Odluka o privremenom finansiranju USK-a ističe sutra, a do kraja sedmice Skupština mora usvojiti budžet za 2021. godinu


Međutim, iz Naroda i pravde nedavno je istupila zastupnica Ilfeta Kadić, te se ne smiruju ni rasprave političara i zbog situacije u Sarajevu. Ilfeta Kadić je sa većinom iz općinskog odbora Bosanska Krupa istupila iz NiP-a, nezadovoljna politikom ove stranke te se priključila A SDA, odnosno novoformiranom NES-u. Predsjednik NiP-a USK-a Halil Bajramović izrazio je nezadovoljstvo zbog prozivki od kolega sa kojima dogovara suradnju, a premijera Mustafu Ružnića je optužio da preotima kadrove NiP-u. Nakon Kadićke, i drugu zastupnicu NiP-a USK-a Ildu Alibegović su pozvali da napusti stranku, međutim, Bajramović nam je kazao da ona ima čvrst karakter, te da je ne interesuje šargarepa.
Pitali smo ga hoće li sve to vratiti korak unazad pregovore o većini u Skupštini koja nije zasjedala od decembra.
- Mislim da neće, većinu smo dogovorili, a čak i da nismo, mi smo tu da glasamo i usvojimo budžet kako Kanton ne bi ispaštao. Vjerujem da će se to do kraja sedmice i desiti, ne samo to nego i očekivana rekonstrukcija Vlade koja će odmah uslijediti. Mi smo partneri premijeru Ružniću i NES-u, međutim, mi ćemo biti upravo ovakvi partneri koji neće šutjeti, nego ćemo otvoreno kritikovati sve što zaslužuje da bude kritikovano i kod naših partnera. Nećemo blokirati rad Skupštine i glasaćemo za sve ono što je potrebno našem kantonu i građanima, istakao je Bajramović.