KRIZA NA VRHUNCU: Raste bijes svijeta prema Sjevernoj Koreji, razmatraju se rigorozne sankcije

Home

KRIZA NA VRHUNCU: Raste bijes svijeta prema Sjevernoj Koreji, razmatraju se rigorozne sankcije


Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju će se susresti sa svojim savjetnicima za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o sjevernokorejskom nuklearnom testu, objavila je Bijela kuća, a ministar finansija traži potpunu ekonomsku izolaciju Pyongyanga.

Trump je sastanak najavio nakon što je medijima potvrdio kako nije odbacio mogućnost napada na Sjevernu Koreaju kao odgovor na njihov nuklearni test koji je okarakterizirao ‘vrlo neprijateljskim i opasnim za SAD’.

“Tim za nacionalnu sigurnost pažljivo prati situaciju”, saopćila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

“Predsjednik i njegov tim za nacionalnu sigurnost održat će sastanak kasnije tokom dana. Objavit ćemo nove informacije kad to bude potrebno”, dodaje se u saopćenju.

Ministar financija Steve Mnuchin u nedjelju je objavio da će složiti novi paket sankcija kako bi zaustavio svu trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Mnuchin je na televizijskom kanalu Fox News rekao kako će tražiti od predsjednika da snažnije razmotri potpuni prekid svih ekonomskih veza s Pyongyangom.

“Ako države žele poslovati sa Sjedinjenim Državama, očito će surađivati s našim saveznicima i drugima da se Sjeverna Koreja ekonomski odsječe”, zaključio je ministar.

Diljem svijeta stigle su u nedjelju osude najvećeg nuklearnog eksprimenta kojeg je Sjeverna Koreja ikada izvela, a američki predsjednik Donald Tump je kazao da politika “popuštanja” neće djelovati te da vlasti u Pyongyangu “razumiju samo jednu stvar”.

Eksplozija za koju Sjeverna Koreja tvrdi da se radi o hidrogenskoj bombi uslijedila je tek nekoliko dana nakon što je ispaljen projektil iznad Japana i nekoliko sati nakon što je Trump razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom o “eskalirajućoj” nuklearnoj krizi.

Trump je na Twitteru objavio da razgovor s Pyongyangom “nije odgovor” te da najnoviji nuklearni ekperiment pokazuje da “su riječi i akcije Sjeverne Koreje i dalje vrlo neprijateljske i opasne po SAD”.

Kina pokušava, ali ne uspijeva riješiti problem, dodaje Trump i ocjenjuje da “popuštanje” neće djelovati jer “Sjevernokorejci razumiju samo jednu stvar”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su zatražili oštrije sankcije EU-a protiv Sjeverne Koreje, navodeći da je Pyongyang najnovijom nuklearnim testom “dostigao novu dimenziju provokacije” .

“Kancelarka i predsjednik složili su se da je Sjeverna Koreja prekršila međunarodno pravo i da međunarodna zajednica mora odlučno reagirati protiv ove nove eskalacije”, saopćeno je iz kabineta kancelarke Merkel nakon razgovora s Macronom.

“Uz Vijeće sigurnosti UN-a, Evropska unija također mora smjesta djelovati. Kancelarka i predsjednik su izrazili podršku snaženju sankcija EU-a protiv Sjeverne Koreje”, stoji u saopćenju.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je nuklearni test Sjeverne Koreje nazvao “nepromišljenim” i “provokacijom”.

“Čini se da se približavaju izradi hidrogenske bombe koja će, ukoliko se postavi na uspješan balistički projektil, neupitno predstavljati novu razinu prijetnju”, kazao je Johnson za Sky News.

Kina je pozvala Sjevernu Koreju da prestane s “pogrešnim” akcijama i potvrdila da će u potpunosti primjenjivati rezolucije UN-a.

Rusija, koja je osudila demonstraciju “prezira Sjeverne Koreje prema međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a”, istovremeno je poručila da je “važno zadržati mir i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi urodile daljnjom eskalacijom”.

 

(Izvor: SB)

Topic
Objavio: Ned, 03/09/2017 - 19:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top