Kriza u Nepalu mogla bi biti gora nego u Indiji

.
U Nepalu slučajevi covida-19 vrtoglavo rastu, bolnice su prenatrpane, a premijer moli za pomoć drugih država.

Dnevna incidencija u toj državi iznosi 20; odnosno Nepal bilježi oko 20 dnevnih infekcija na 100.000 ljudi što su otprilike iste brojke kao što su bile u Indiji prije dva tjedna.

 

Prošlog vikenda je 44% testova na covid-19 u Nepalu bilo pozitivno.

 

"Ovo što se trenutno događa u Indiji je zastrašujući pogled u budućnost Nepala ako ne uspijemo obuzdati ovaj najnoviji val covida koji iz minute u minutu oduzima sve više života", rekao je liječnik Netra Prasad Timsina, voditelj Crvenog križa u Nepalu.

 

"Situacija je iz dana u dan sve gora“

Zbog ovako strelovitog rasta infekcija mnogi su izrazili zabrinutost oko situacije u toj zemlji, navodeći da bi kriza u Nepalu mogla biti razorna kao u Indiji, ako ne i gore, piše CNN.

 

Nepal ima krhki zdravstveni sustav s manje liječnika po glavi stanovnika od Indije i nižom stopom cijepljenja od svog susjeda. Visoka stopa pozitivnih testova pokazuje da je broj stvarnih slučajeva zaraze mnogo veći od službenih brojki.

 

Do ovakve situacije je došlo zbog spore reakcije nadležnih vlasti, nedovoljnog pridržavanja mjera te zbog organiziranja masovnih javnih događanja; uključujući festivale, politička okupljanja i vjenčanja.

 

"Situacija je iz dana u dan sve gora i u budućnosti će možda izmaći kontroli", rekao je u ponedjeljak liječnik Samir Adhikari, glasnogovornik nepalskog Ministarstva zdravstva i stanovništva.

 

Iako je Nepal pooštrio mjere na granicama i uveo lockdown u najteže pogođenim regijama, uključujući glavni grad, mnogi strahuju da to neće biti dovoljno za suzbijanje širenja virusa.

 

Propusna granica

Prije samo mjesec dana Nepal je sa svojih 31 milijun stanovnika imao oko 100 slučajeva koronavirusa dnevno, sada ima više od 8600.

 

Neki za to krive drugi val iz Indije koji se prelio u Nepal, jer te zemlje dijele dugačku kopnenu granicu. Da bi ušli u svoju zemlju, Nepalci ne trebaju pokazati putovnicu ili osobnu iskaznicu, a mnogi od njih imaju tvrtke u Indiji i obrnuto, što znači da se između država odvija velik prekogranični promet.

 

„U zadnjih par tjedana je određeni broj Indijaca pobjegao iz svoje zemlje nadajući se da će dobiti pristup zdravstvenoj zaštiti u Nepalu ili pobjeći u neku treću zemlju“, rekao je Adhikari.

 

Nepal je posljednjih dana pooštrio mjere na granicama i uveo testiranje onih koji žele doći u tu zemlju, no liječnik Sameer Mani Dixit iz Nepala smatra da su ta ograničenja uvedena prekasno.

Kriza je počela u aprilu 

Krizna situacija u Nepalu počela se razvijati početkom travnja dok je premijer K. P. Sharma Oli reklamirao još jedan nedokazani lijek protiv koronavirusa. Oli je naime rekao da se ova bolest može liječiti ispiranjem ustiju s tekućinom u kojoj ima lišća guave.

 

Tijekom travnja Nepalci su se okupljali na vjerskim festivalima u zemlji, ali i u Indiji.

 

Među njima su bili i bivši nepalski kralj Gyanendra Shah i kraljica Komal Shah, koji su primljeni u bolnicu s covidom-19 po povratku u Nepal.

 

Otprilike u isto vrijeme tisuće Nepalaca okupile su se u glavnom gradu kako bi proslavile glavni vjerski festival Pahan Charhe. Ostali su se okupili u obližnjem gradu Bhaktapuru, kako bi proslavili Bisket Jatru, unatoč tome što su im vlasti to zabranile. Na jednom plakatu je čak pisalo: "Festival nam je važniji od naših života."

 

24. travnja Nepal je zabilježio više od 2400 novih slučajeva, a pet dana kasnije 4800. Vlasti su nakon toga uvele dvotjedni lockdown u glavnom gradu, a sljedećeg dana je Ministarstvo zdravstva i stanovništva priznalo da je na rubu pucanja.

 

"Kako se povećao broj infekcija, postalo je teško osigurati dovoljno bolničkih kreveta“, priopćilo je ministarstvo 30. Aprila.

Zdravstveni sustav na rubu snaga

Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, što se odražava i na njen zdravstveni sustav.

 

Prema vladinom planu za suzbijanje covida-19 iz svibnja prošle godine, Nepal ima samo 1595 kreveta za intenzivnu njegu i 480 respiratora. Kronično im nedostaje medicinskog osoblja i zemlja ima samo 0.7 liječnika na 100.000 ljudi.

 

Nepalske vlasti su prošloga tjedna iz inozemstva naručile 20.000 boca s kisikom jer se potrošnja medicinskog kisika utrostručila. Ubrzale su i proces testiranja te se sada obradi i oko 20.000 testova dnevno.

 

Sljedećih nekoliko ključnih tjedana

Izgleda da će za Nepal nekoliko sljedećih tjedana biti ključno. Prošlog su četvrtka vlasti nametnule dvotjedni lockdown u Katmanduu. Vlasti poduzimaju i druge mjere kako bi smanjile širenje virusa. Tako su u 46 od 77 okruga uvedena ograničenja broja okupljenih, a od 6. svibnja će biti zabranjeni svi međunarodni letovi.

 

Neki liječnici poput Shresthe iz Nepalgunja nadaju se da će ove mjere, ako ih stanovnici slijede, biti dovoljne, dok drugi smatraju da je trebalo testirati sve bliske kontakte, izolirati pozitivne slučajeve i bolje upravljati granicom.

 

Uskoro kreću i novi festivali. Festival Rato Macchidranath trebao bi početi kasnije ovog mjeseca u blizini Katmandua. Organizatori su rekli da će paziti na poštivanje mjera socijalne distance i obveznog nošenja maski.