Kršio izolaciju pa ga smaknuli: ''Ubijen kao primjer ostalima''

.
U Sjevernoj Koreji ovih je dana javno smaknut muškarac koji je prekršio mjere karantene i švercao robu preko granice s Kinom.

Sjeverna Koreja poduzima sve strože mjere kako bi zaustavila širenje korona virusa i spriječila ulazak virusa u zemlju. Koliko su mjere zabrinjavajuće govori nedavno održano javno pogubljenje građanina koji je prekršio mjere izolacije.

Građanin je navodno prekršio mjere izolacije i pokušao prošvercati robu na granici s Kinom. Robu je prenio preko carine u gradu Sinuiju na granici s Kinom i tako prekršio karantenske mjere uzrokovane korona virusom.

Kao primjer ostalima

Iako vlasti u Sjevernoj Koreji tvrde da dobro kontroliraju situaciju s korona virusom, tijekom studenog mjere su neočekivano postrožile. Granice su zatvorene do travnja, a čuvari na granicama dobili su naredbu da pucaju u svakog tko se nađe na kilometar od granice, bez obzira na razlog zbog kojeg su tamo.

Mjere su stupile na snagu 20. studenog, a pogubljeni muškarac ih je prekršio netom prije nego prije objavljivanja. 

- Muškarac u 50-ima javno je pogubljen jer je prekršio mjere izolacije. Nije se pridržavao zakona te je pokušao prošvercati robu preko granice uz pomoć kineskog partnera. Ubijen je kao primjer ostalima 28. studenog - rekao je izvor za kineske medije.

Potpuna blokada države

Uoči stupanja na snagu strožih mjera, vlada je odlučila blokirati i glavni grad Pyongyang i prekinuti svaku vezu s ostalim državama. 

Obavještajna služba izvjestila je da je država odbila primiti 110 000 tona riže od susjedne države Kine. Riža se nalazi u sjeverno istočnoj kineskoj luci i zasad ne smije prijeći u Sjevernu Koreju jer vlasti strahuju da bi korona virus mogao ući u zemlju s pošiljkom.