Krst i uvredljive poruke osvanuli na džamiji

asd
Zahtijevamo da što prije budu pronađeni oni koji su počinili ovaj napad, rekao je Ozdemir

Džamija Fatih u gradu Sontheimu u njemačkoj pokrajini Baden-Wurtemberg bila je meta vandalskog napada, javlja Anadolija.

Vandal ili više njih na zidovima džamije, koja djeluje pod okriljem Turske islamske zajednice Diyanet (DITIB), sprejom su nacrtali krst i uvredljive poruke.

Ali Ozdemir, predstavnik džamije Fatih, kazao je da je tokom noći neko na osam mjesta na zidovima džamije sprejom nacrtao križeve i obojio zidove. Istakao je da su vjernici nemile grafite primijetili kada su jutros došli u džamiju, izrazivši zabrinutost zbog ovakvih incidenata.

- Već 30 godina pokazujemo poštovanje prema ljudima u Sontheimu, a i oni se prema nama odnose s poštovanjem. Mi smo transparentna zajednica, dio smo grada Sontheima i naša su vrata otvorena svima. Posebno želimo da svi ljudi žive zajedno u miru. Tokom 2019. godine neko je također polomio stakla na prozorima džamije, ali napadači nikada nisu pronađeni. Zahtijevamo da što prije budu pronađeni oni koji su počinili ovaj napad - rekao je Ozdemir.

Istakavši da su incident prijavili policiji, Ozdemir je kazao da je policija obavila pretragu u džamiji i pokrenula istragu.

U gradu Sontheimu, koji se nalazi sjeveroistočno od Ulma, živi oko 6.000 stanovnika.

Image
ztj