"Kuhar i otac iz Bosne" ukrao prstenje od 2 miliona funti

Britanska policija raspisala je potjernicu za Vinkom Osmakčićem, hrvatskim državljaninom, koji se sumnjiči da je član bande Pink Panther i da je učestvovao u krađi prstenja vrijednog 2 miliona funti u Engleskoj.

Prema informacijama koje su saopćene iz Scotland Yarda, smatra se da je Osmakčić upleten u nekoliko velikih krađa skupih dragocjenosti tokom godina, zbog čega su pokrenuli potragu na internacionalnom nivou.

Navodno, on je učestvovao u krađi tri dijamantna prstena u Londonu, 4. jula 2017. godine, na Sajmu umjetnosti. Predstavljen je kao čovjek koji koristi više identiteta i koji je posljednjih desetljeća učestvovao u brojnim krađama širom Europe. Navedeno je kako je u posljednjoj krađi ukrao prstenje vrijedno više od dva miliona funti.

"Bila je to dobro isplanirana i bezobzirna krađa, koja se provela usred Sajma umjetnosti", kazao je Chris Taylor, voditelj istrage.

Scotland Yard objavio je fotografiju osumnjičenog, te je navedeno kako je Osmakčić vjerovatno napustio Veliku Britaniju te da se nalazi negdje u Europi. Kako su kazali iz policije, on je poznat još i pod imenima Vinko Tomić i Juro Markelić, dok je njegov advokat ustvrdio da se borio tokom rata u Bosni, prenosi Standard.

Dodali su i kako je zatvorsku kaznu služio u američkom zatvoru, nakon što je osuđen zbog krađe ogrlice vrijedne milion dolara u Las Vegasu 2002. godine. Tada se, kako pišu mediji, on opisivao kao kuhar, otac i oženjeni čovjek iz Bosne, koji ima 47 godina.

U izvještaju se još navodi kako je on dio bande koja se sumnjiči za više od 370 krađa skupocjenosti vrijednih više od 400 miliona funti, u 35 zemalja.