Kukić: Dva lica SDP-a ne vode boljoj BiH

.
U roku samo nekoliko sati iz SDP-a dvije inicijative. Jedna Denisa Bećirovića da se u državi formira patriotski blok, a druga predsjednika i potpredsjednika stranke Nermina Nikšića i Vojina Mijatovića da se u RS formira građanski blok koji će predvoditi SDP. Očekivano SDA je odmah reagovala na inicijativu Bećirovića jer joj nudi slamku spasa. O RS-u šute, jer tamo trguju s Dodikom. Dvije inicijative iz SDP-a u kratkom vremenskom roku govore i o stanju u ovoj stranci koje je opterećeno ličnim animozitetima. Pouzdano Bećirović ne voli Mijatovića. Prema mišljenju akademika Slave Kukića SDP za dobro BiH mora raščistiti stvari unutar sebe.

 Ja mislim da je u RS-u iz simboličkih razloga važno formiranje trećeg bloka koji će biti građanski orijentisan. To je prilika da svjedočimo kako Srbi nisu antievropejci i da ih karakterišu civilizacijske vrijednosti utemeljene na demokratskim načelima. To je dobro za stabilizaciju odnosa u BiH, smatra akademik Kukić.

 

Za profesora Kukića svako koketiranje sa SDA je opasno jer su oni svoj karakter pokazali kroz formiranje vlasti u Srebrenici i Mostaru. Između Denisa Bećirovića i Vojina Mijatovića on bira drugu opciju.

 

- Vrijeme je da članstvo SDP-a konačno shvati da Bećirović nije predstavnik građanske BiH, a on bi se konačno trebao preseliti u jato gdje pripada, a to su oni koji ipak preferiraju nacionalističke opcije u BiH. Vojin Mijatović koji je potentan političar na fonu BiH kao građanske države gdje je čovjek središte svega i kod kojeg nema mjesta iracionalnim odnosima kakvi trenutno vladaju u BiH. Ako on nekada bude čovjek koji će upravljati procesima u SDP-u ja sam spreman toj stranci na raspolaganje staviti sve svoje umne i druge kapacitete, rekao je Kukić.

 

S obzirom da se Vojinu Mijatoviću zamjera članstvo u SNSD-u i dobri odnosi koje je imao ranije s Miloradom Dodikom pitali smo Kukića da li je to razlog da se ima rezerva prema djelovanju Mijatovića.

 

- I ja sam bio prijatelj s Miloradom Dodikom. To više nije isti čovjek. Nekada je osuđivao fašizam, tvrdio da je bio genocid i iz te perspektive je nekorektno bilo kome zamjerati što je bio blizak s Dodikom, kaže Kukić.

Piše: Ernad Metaj