Kukić na akademiji SDP-a poručio Osmorci: Možda vam dođe iz du*eta u glavu, pazite se logike HDZ-a

.
Sociolog Slavo Kukić bio je jedan od govornika na večerašnjoj Svečanoj akademiji SDP-a u Banjoj Luci. Kukić je upozorio Osmorku, da dobro razmisle šta su posljedice Sporazuma o formiranju vlasti sa HDZ-om.

Napomenuo je Kukić da je danas trebao biti potpisan sporazum stranaka Osmorke i HDZ-a te da je sam tekst koji je posljednjih dana obznanjen, politički prihvatljiv.

"No, pitanje je ima li išta što je sa HDZ-om dogovoreno, a što u tekstu tog sporazuma ne piše. A o tome još uvijek nema informacija i o tome se može samo špekulisati. Ni na kraj mi pameti da pomislim da će to ići u pravcu u kojem je išla SDA, ali mislim da je ova večerašnja prigoda bogom dana da budem od koristi, da upozorim na koju cijenu ni javno ni tajno se ne smije pristati ako se želi očuvati ZAVNOBiH-ovska BiH. Ja sam siguran da se ne smije pristajati na izmjene Ustava i Izbornog zakona koji će legitmirati etničku filozofiju na kojoj insistira HDZ, na logiku nacionalnih reprezentacija kojima će parlament služiti kao bogom dana pozornica za homogeniziranje nacionalnog biračkog tijela", poručio je Kukić.

Istakao je da se ne smije pristati na logiku ekskluziviteta za pozicije nacionalnih kvota kojom bi se HDZ-u dao ekskluzivitet za pozicije iz "hrvatske kvote" u institucijama vlasti i upravljanju javnim preuzećima.

"Radije im dajte sedam ministarstva nego im prepustite svih pet ministarstava iz hrvatske kvote. Takva logika, budimo pošteni, nije strana dijelu političkih partja Osmorke, naprotiv. Nekima od njih ona je prirodno stanje stvari i to po istom principu na kojem je, još uvijek aktuelni premijer, tvrdio da je sve južnije od Ivana ionako uvijek bilo 'njhovo'. Takva logika znači smrt za građanske političke partije. Već danas za SDP, Našu stranku i Pokret za nove generacije, koliko sutra za neke druge. Večeras vidimo predsjednika DF-a. Možda vam, što bi narod rekao, dođe iz dup*eta u glavu, pa ponešto od ovoga što radite i dopunite. Zašto to kažem? Jer tom logikom se daje onima iz vrha HDZ-a da su oni bošnjačke političke partije", naglasio je.

Kukić je podsjetio da je Dragan Čović. lider HDZ-a kazao da će stranke Osmorke biti u vlasti ako imaju legitimitet naroda kojeg predstavljaju.

"Naroda, ne građana. Šta to znači? Što se mene tiče, da su SDP, Naša stranka, Pokret za nacionalne partije bošnjačke nacionalne partije. Postavlja se pitanje, trebate li vlastitim postupcima takve sudove sami nositi? Ja mislim ne. Prvo, takvim pristupom se ne brani ideja ZAVNOBiH-a već se ta ideja sahranjuje i preuzima odgovornost za posmrtnu povorku Bosne i Hercegovine. Preuzima se odgovornost i za smrt građanskih političkih partija jer što one imaju raditi u zemlji nacionalnih reprezentacija. Nadam se da tu grešku nećete napraviti. Molim vas kao Boga, da nećete napustiti principe zbog kojih smo večeras ovdje", poručio je Osmorci Kukić.