Kukić: Nisam siguran da Izetbegović ne bi pristao na muslimansku fildžan državu

.
Ono što su radili nacisti u Njemačkoj, sada rade nacionalisti u BiH, tvrdi akademik Slavo Kukić

Bakiru Izetbegoviću je više stalo do muslimana, nego do Bošnjaka, tvrdi akademik Slavo Kukić.

- Izetbegović je vrlo sklon nelogičnim kompromisima. Nisam siguran da i sad nije bio sprema u razgovorima sa predstavnicima Washingtona i Bruxellesa da pristane na procedure koje bi omogućile izmjene Izbornog zakona bez uticaja opozicije. Izetbegović ima iste ciljeve kao Dodik i Čović. Niam siguran da on ne bi pristao na muslimanski dio BiH, pa taman ona bila kao fildžan. Potpuno drugačije radi od Sulejmana Tihića koji je bio jedan evropski narodni političar, zaljubljenik u BiH. Ne vjerujem da je Izetbegović zaljubljenik u BiH, to pokazuju svakodnevne afere u državi.

Ako je medijima vjerovati, Izetbegović je mnogo puta rekao jedno, a radio drugo. To govori da on ne razmišlja iz perspektive očuvanja BiH kao cjelovite, multietničke i multikonfesionalne države. Njega zanima religijska okupljenost muslimanskog naroda, a ne i bošnjačkog. Šta će njemu Bošnjaci koji su građanske provenijencije, koji ne funkcioniraju po istoj matrici kao i on. On bi ih se vrlo lako odrekao, izjavio je Kukić gostujući na N1.

Kazao je kako BiH neće nestati, jer kada se to nije desilo u periodu od 1991. do 1995. godine, kada je BiH bila u daleko nepovoljnijem položaju, to se neće dogoditi ni danas. Također ne smatra kako će BiH biti podjeljna po uzoru Kipr, jer smo, dodao je, suviše mali i kao cjelina, a dodatna podjela bi onemogućila bilo kakav razvoj zemlje.

Osvrnuo se i na Dodikove prijetnje kako za svoje ciljeve ima podršku Rusije i Kine.