U kakvoj atmosferi Bošnjaci dočekuju Kurban Bajram

Najveći muslimanski praznik, Kurban Bajram je u nedjelju 11. avgusta ove godine

U prvi mah, činilo bi se da je idilično, sa pomalo zavaravajućim kontrastima na ulicama i mahalama naših gradova zbog pojačanog prisustva opuštenosti utemeljenoj na činjenici da je period godišnjih odmora. Isto tako evidentna je i povećana koncentracija lijepe domaćinske, domoljubne energije jer građani Bosne i Hercegovine iz dijaspore više su prisutni u svojoj domovini. Upravo je riječ „zavaravajući“ najadekvatnija za ono što je prava slika ovog predbajramskog perioda u Bosni i Hercegovini jer oni koji bi trebalo da kreiraju temelje za pomenute idilične dojmove, a to su politički lideri, pogotovo pojedini lideri Bošnjaka, kreiraju dijametralno suprotnu atmosferu.

Prije nekoliko dana potpisan je sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. Odsustvo jasnih naznaka državnosti i konkretne strategije, jasnih planova i smijernica kako sačuvati Bosnu i Hercegovinu, kako sačuvati njene resurse i kapacitete, kako osloboditi i pokrenuti njene potencijale, ponajviše se moraju fakturisati lideru SDA, Bakiru Izetbegoviću.

Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u Bosni i Hercegovini nose i najveću odgovornost za sprovedbu svega onoga što se jasno i glasno mora nazvati državnim interesom i temeljnim političkim smijernicama koje mogu očuvati i pokrenuti ovu zemlju a one su: državotvornost od koje mora sve polaziti i sve završavati, bez ustupaka i bilo kakvih trgovina, zatim članstvo u Evropskoj uniji i NATO Savezu ali ne kao deklarativne opaske u svakodnevnim istupima za javnost, nego kao stvarne teme kojima se na dnevnoj osnovi bavi svaki lider i politički predstavnik Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Tolerancija i uvažavanje drugih koji čine Bosnu i Hercegovinu, te jačanje njihovog osjećaja pripadnosti ovoj zemlji moraju biti posebne i važne stavke bilo koje političke strategije jer su to univerzalne odrednice. Nezaobilazna stavka u strateškim odrednicama Bošnjaka jeste i uzorno liderstvo u pokretanju svih potencijala i kapaciteta kojma je prebogata ova zemlja, što je neizmijerna šansa, a što se nemilosrdno uništava od strane onih koji ne zaslužuju to liderstvo u ovom momentu.

Nakaradne, nedržavničke, destruktivne i kriminalne politike većine aktuelnih lidera Bošnjaka, u ovom predbajramskom periodu nažalost su vrlo jasno vidljive, počev od konfliktnih situacija lidera sa bošnjačkim preznakom koji su okupljeni oko koncepta „lijeve političke orijentacije“, pa do preblagog i nejasnog pristupa u posljednjem, već pomenutom procesu formiranja vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine.

Image

Ipak, da svi nisu isti i da postoje izuzeci koji njeguju i ne odstupaju od navedenih strateških državotvornih smijernica, moguće je pročitati u samo jednom istupu koji se pojavio ovih dana u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine. Bio je to istup Senada Šepića, predsjednika Nezavisnog bloka kada je rekao „Trgovska mora je vitalni nacionalni interes svih u Bosni i Hercegovini“. Podsjećamo da je ovu izjavu jasno i dostojanstveno izgovorio u trenutku kada njegova stranka vodi proces borbe za zaštitu države Bosne i Hercegovine, bukvalno i doslovno na njenoj granici, na njenim vratima i u okruženju najljepše rijeke u Evropi i jedinstvenog blaga, Une. Bio je to trenutak potpisivanja peticije „Trgovska mora, reci NE MOŽE!“ Upravo je ova rečenica o vitalnom nacionalnom interesu i čin organiziranja i sprovođenja pomenute peticije, odraz svih onih strateških državotvornih i državničkih odrednica sa konkretnim potezima i mjerama za zaštitu prije svega života ljudi u oba entiteta, za čuvanje dostojanstva i bogatog prirodnog naslijeđa, ekonomskih aspekata kao temelja za zdravu budućnost.

Neka nastupajući Kurban Bajram bude prilika da Bošnjaci iskoriste vrijeme okupljanja sa porodicom i prijateljima, da prvo razmisle pa razmijene pozitivna iskustva i emocije o državi Bosni i Hercegovini, da se usmjere ka tome kako je sačuvati, kako je učiniti boljom i poželjnom za život i to sa svim ostalim narodima.

Takvim pristupom moguće je stvoriti ambijent u kojem će ona idila sa početka ovog osvrta, ipak biti cjelokupna slika koju su kreirali i građani ali i njihovo političko rukovodstvo.

 

 

Image

 

 

Redakcija