Kurti: Rusija može pokušati proširiti sukob putem svojih posrednika na Balkanu

312
Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju, istakao je

Kosovski premijer Albin Kurti u razgovoru za CNN rekao je da Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju te da nije neutralna kako se predstavlja. 

- Ali Srbija nije neutralna. Srbija je na strani Ruske Federacije i zato moramo da budemo oprezni - upozorio je Kurti.

42 baze u blizini Kosova

Ponovo je govorio o srpskim bazama, navodeći da su ukupno 42 stacionirane u blizini Kosova.

Podcrtao je da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija "mogla da odigra ulogu proksija Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu".

- Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski "blic krig" u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proksija (posrednika) - Srbije ili Republike Srpske - rekao je Kurti.

Kurti je poručio da se Priština ne plaši i da je Kosovo povećalo budžet za odbranu za 52 posto. Također je naveo da se u regionu vodi tzv. hibridni rat te ponovio da je u Nišu stacioniran Ruski humanitarni centar koji je prilično blizu Prištine.

- Hibridni rat nije zamjena za rat, već samo njegova pripremna faza - dodao je kosovski premijer navodeći ponovo da je Priština zabrinuta i na oprezu, ali ne i uplašena, a ujedno zbog toga što su partneri Kosova SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

 

Ratni zločini u Ukrajini

Kurti je kazao da je svjestan da NATO znači sigurnost za sve članice Alijanse.

- Kosovo još uvijek nije u NATO-u, ali je NATO na Kosovu - poručio je.

On je naveo da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini i da bi se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prije ili kasnije trebalo suditi pred Međunarodnim sudom pravde

Intervju za CNN Kurti je ujedno iskoristio kako bi ponovo kazao da su srpske snage - policija, vojska i paramilitarne formacije prije 23 godine "počinile genocid nad Albancima".

- Tada je 860.000 Albanaca protjerano sa Kosova, više od 80 posto populacije je protjerano iz svojih kuća, imamo 20.000 žena i djevojčica koje su silovane, više od 12.000 nenaoružanih civila je ubijeno i 120.000 kuća je uništeno ili zapaljeno - tvrdi kosovski premijer.