Kurz i dalje upozorava na probleme s planom distribucije cjepiva u EU

.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz nastavlja upozoravati na, prema njegovim riječima, probleme s distribucijom cjepiva unutar Europske unije. Kurz je još jednom naglasio kako su se šefovi vlada i država članica EU u siječnju dogovorili da će cjepiva raspodijeliti proporcionalno broju stanovništva. Međutim, pokazalo se da cjepiva nisu raspoređena prema populacijskom ključu nego prema naručenoj količini.

Prvi čovjek austrijske vlade naglašava kako postoji jaz u preraspodjeli cjepiva, te se tako unutar EU stvaraju drugorazredne države. Kurzove stavove podržavaju Bugarska, Hrvatska, Latvija, Slovenija i Češka, no njihovim se zahtjevima snažno protivi Njemačka. Kurz probleme želi riješiti što prije, pa će na summitu EU još jednom otvoriti pitanja preraspodjele cjepiva.

 

Njemački državni tajnik za EU Michael Roth u utorak je ustvrdio da neke države, uključujući Austriju, nisu iscrpile kontingente cjepiva na koje su imale pravo na temelju njihove populacije. Te su količine ponuđene drugim zemljama EU.

“Uopće ne vidim konstrukciju sukoba koju treba izgladiti te trenutno ne vidim razloga da bilo što promijenimo u ovom transparentnom i vrlo poštenom postupku”, rekao je Roth.

Kurz je potpuno podržao cilj predsjednice Komisije EU Ursule von der Leyen da do ljeta omogući da se 70 posto svih odraslih osoba unutar EU cijepi protiv koronavirusa.