Kurz: Moramo dosljedno štititi vanjske granice EU

kurz
Nakon završenog Summita s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, austrijski kancelar Sebastian Kurz još je jednom ponovio svoj jasan stav kada su u pitanju ilegalne imigracije. Kurz je zajedno sa ministrom unutarnjih poslova Karlom Nehammerom jasno naglasio kako se zalaže isključivo za dosljednu politiku prema ilegalnim imigrantima i izbjeglicama.

To prema Kurzu znači da je obaveza Austrije kao države i članice međunarodne zajednice da ljudima koji bježe od rata i progona pruži zaštitu i pomoć u najbližoj sigurnoj zemlji. “No, ne postoji pravo na odabir zemlje u kojoj bi se željelo živjeti”, jasan je bio austrijski kancelar.

.Prema riječima kancelara i ministra unutarnjih poslova, najnovija razmatranja o prekidu deportacija u Afganistan uopće ne bi trebala doći na razmatranje. Ukratko, ako se pita Austrije – neće biti reforme politike azila. Deportacije u Afganistan praksa su na razini cijele EU i neophodne su na kraju negativnog postupka za azil kako bi se provodila vjerodostojna politika azila.

“Austrija je posljednjih godina postigla više od većine zemalja EU. Moramo dosljedno štititi vanjske granice kako bismo smanjili pritisak na Austriju i naš društveni sustav. Dosljedno ću se suprotstavljati bilo kojem obliku politike i umjetno stvorenim poticajima za ilegalne migracije. Reforma politike azila pokrenula bi još više ilegalnih migracija i neće dobiti nikakvu podršku od nas”, rekao je savezni kancelar Sebastian Kurz.