Kuvajtska Instagram zvijezda žali što "sluge" mogu imati pasoše i slobodan dan

Sondos Alqattan, kuvajtska Instagram zvijezda našla se na udaru međunarodne javnosti zbog videa u kojem se žalila zbog uvođenja zakona koji štite radnike iz Filipina, a koje ona naziva slugama.

"Kako možeš imati sluge koji mogu zadržati svoj pasoš? Što je gore, oni sada imaju i jedan slobodan dan. Ako pobjegnu nazad u svoju zemlju, ko će mi platiti refundaciju? Ne slažem se sa ovim zakonom. Ne želim da me Filipinka više služi", rekla je Alqattan u objavi koja ej uskoro postala viralna.

Ona je zapravo komentarisala novi kuvajtski zakon donesen u maju koji unapređuje pravni status stranih radnika, uglavnom Filipinaca.

Organizacija Migrante International okarakterisala je njen komentar "robovlasničkim". Kritičari traže da sponzori raskinu poslovni odnos sa Alqattan koja često na svom Instagram reklamira i testira šminku, hranu i odjevne predmete poznatih proizvođača.

Novi kuvajtski zakon rezultat je dogovora sa Filipinima. Naime, prošle godine došlo je do rasta tenzija upravo zbog lošeg tretmana filipinskih radnika u arapskoj zemlji.

Filipinske vlasti su u posljednjih godinu dana zabranile odlazak novih radnika u Kuvajt te pozvala svoje građane koji su boravili u Kuvajtu da se vrate u domovinu.

Više od 660.000 stanovnika Kuvajta su strani radnici, a tradicionalni "kafala" sistem u Kuvajtu dozvoljava šefovima migranata da ih kažnjava i zlostavlja te da im ne dozvoli povratak u domovinu.