Lagumdžija: Bez zaustavljanja rata u Ukrajini i G*zi kreira se prostor za sukob na Zapadnom Balkanu

.
Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, sastao se sa Mauro Vieirom, ministrom vanjskih poslova Brazila tokom godišnje skupštine Madridskog kluba, Svjetske liderske alijanse, koja se održava u Brazilu.

Lagumdžija je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu, otvorenim pozivima secesionista na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te ga je upoznao sa aktivnostima BiH koje se vode na političkom i institucionalnom planu snaženja bh. državnosti kao faktora očuvanja mira i sigurnosti kako u zemlji tako i na međunarodnom planu.

Ministar Vieira je iskazao punu podršku jačanju BiH kao faktora stabilnosti šireg regiona sa posebnim osvrtom na aktivnosti Brazila kao članice Vijeća sigurnosti UN i multilateralnih grupacija vodećih zemalja svijeta.

Zlatko Lagumdžija je član Madridskog kluba, alijanse koja okuplja demokratski izabranih 120 bivših šefova država i vlada. Ove godine je on bio uvodničar na panelu posvećenom izgradnji društava zajedničkih vrijednosti kao okviru održivog razvoja u pravednom i inkluzivnom društvu.

On je naglasio da se bez zaustavljanja ratnih žarišta u Ukrajini i Gazi kreira prostor za nastavak organizovanog rušenja međunarodnog prava i otvaranje novih sukoba na Zapadnom Balkanu sa nesagledivim posljedicama po mir i sigurnost u širim evropskim prostorima.

 

Foto: Facebook