Lagumdžija pravi stranku, čeka Komšića

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu prekjučer je održan sastanak na kojem su bili Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar... saznaje „Avaz“.

Za sutra je u sarajevskom hotelu „Evropa“ najavljeno i održavanje sastanka Inicijativnog odbora za osnivanje Socijaldemokratskog pokreta.

Kako saznajemo, radi se o osnivanju klasične političke stranke čije će skraćeno ime biti isto i kao Socijaldemokratske partije BiH - SDP, a sve vodi bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Na prekjučerašnjem sastanku iza zatvorenih vrata bilo je nekih čarki, a svi su pažljivo analizirali istup akademika Slave Kukića, koji je javno žestoko optužio Lagumdžiju da hoće da uništi SDP i sruši predsjednika Nermina Nikšića kako bi ovladao tom strankom.

U kuloarima se govori da će se Demokratska fronta i Građanski savez utopiti u Lagumdžijin projekt. No, iz nekih krugova ove dvije stranke stigli su ozbiljni znaci pobune, javlja Avaz.

Također, kako saznajemo, na prekjučerašnjem sastanku bilo je problema i zbog činjenice da Željko Komšić nije dostavio spisak svojih ljudi iz DF-a koji će biti u vrhu budućeg Socijaldemokratskog pokreta.

Ranije je procurilo u javnost da su u Inicijativnom odboru osim Lagumdžije, koji važi za lidera cijelog projekta, i Željko Komšić, Reuf Bajrović, Dževad Bećirević, Zoran Blagojević, Rasim Kadić, Lidija Korać, Miro Lazović, fra Petar Matanović, Emir Suljagić, Marijo Pejić, Krstan Simić...