Lagumdžija u Njujorku o miru, stabilnosti, ljudskim pravima i samoodrživom razvoju na zapadnom Balkanu

asd
Lagumdžija je posebno istakao važnost promjene ponašanja i paradigme konfrontacija i prepravljanja prošlosti, koja danas preovladava na zapadnom Balkanu

U Njujorku se održava trodnevni XXI NGIC (Nizami Ganjavi Međunarodni Centar) Skup Visokog nivoa kao ekskluzivni forum na marginama Generalne Skupštine UN. Među učesnicima iz 22 države sa četiri kontinenta je 16 sadašnjih i bivših šefova država vlada okupljenih na četiri tematska panela posvećena miru i stabilnosti u 21 stoljeću.

Zlatko Lagumdžija je na plenarnom otvaranju skupa u Njujorku moderirao specijalni segment pod nazivom “Mir i Stabilnost: put naprijed za Zapadni Balkan” na kojem je uvodno izlaganje imao predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, uz video poruku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Zajednički rad

Nakon pitanja i komentara predsjednice Američkog Komiteta za vanjsku politiku Susan Eliot (NCAFP), bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, specijalnog izaslanika Generalnog Sekretara UN Džefri Saksa (Jeffrey Sachs), potpredsjednice Vlade Rumunije Ane Birkavs, bivše ministrice i potpredsjednice vlade Izraela Tzipi Livni (Cipi) kao i završnih napomena predsjednika Pendarovskog, dr Lagumdžija se zahvalio na podršci principima, politikama i prijedlozima u izvještaju (3P Papir) koji su sačinili NCAFP, Fondacija društva zajedničkih vrijednosti i NGIC pod nazivom “Krajnje je vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu”.

Ove tri organizacije će nastaviti u narednoj godini zajednički rad na promoviranju i realizaciji aktivnosti izloženih u 3P Papiru koji za razliku od nekih fantomskih “non papera” ima progresivan pristup na evropskim vrijednostima.

Dr Lagumdžija je posebno istakao važnost promjene ponašanja i paradigme konfrontacija i prepravljanja prošlosti, koja danas preovladava na zapadnom Balkanu, u okretanje saradnji i izgradnji budućnosti na principima sekularnih država i društva zajedničkih vrijednosti. U tom svjetlu tri principa i tri prijedloga trebaju biti dio zajedničkih urgentnih aktivnosti zemalja regiona i ključnih euroatlantskih aktera.

Tri ključna i urgenta prijedloga

Prioritetna tri principa su konsolidacija i posvećenost prozapadnih političkih snaga, razumijevanje da je EU agenda u središtu svih aktivnosti i vjera u saradnju na zajedničkim vrijednostima umjesto sukoba oko granica.

Tri ključna i urgenta prijedloga koja zahtijevaju zajedničko lobiranje lidera zapadnog Balkana u euroatlantskim strukturama, umjesto njihovih verbalnih prepucavanja, su prije svega integriranje zapadnog Balkana u jedinstveno EU tržište, zatim ekonomski razvoj fokusiran na jačanje saobraćajne i digitalne infrastrukture, te proaktivnog razvoja i transformacije zapadnog Balkana kroz zelenu ekonomiju kao dijela nastupajućeg Evropskog Zelenog Dogovora.

Nakon panela posvećenom narednom UN Samitu COP26 i zajedničkim akcijama u domenu klimatskih promjena, gdje je bio jedan od uvodničara, dr Lagumdžija je sa Saksom razgovarao o narednim koracima na uspostavljanju mreže samoodrživog razvoja zapadnog Balkana koju su inicirali Fondacija društva zajedničkih vrijednosti , Ekonomski Fakultet i Ekonomski Institut iz Sarajeva sa partnerskim institucijama.

Dogovarani naredni koraci

Tokom boravka u Njujorku Lagumdžija ima niz susreta sa akterima iz akademske, političke i ekonomske sfere koji su uključeni u događanja na zapadnom Balkanu. Sa premijerom Albanije Edi Ramom Lagumdžija je razgovarao o posljednjoj posjeti Angele Merkel regionu, inicijativi "Otvoreni Balkan" i narednim koracima potrebnim za jačanje regionalne saradnje i jačanju evropskih integracionih procesa.

Sa Keri Kenedi (Kerry Kennedy), predsjednicom "Robert F. Kennedy" Fondacije za ljudska prava (RFK HR), su dogovarani naredni koraci u realizaciji projekta edukacije za ljudska prava u regionu i zajedničkih aktivnosti mreže evropskih ogranaka RFK HR.

Pogledajte OBJAVU