Lajčak: Međunarodna zajednica mora shvatiti da nije tu da donosi odluke umjesto vas

BiH, koja je prošla kroz sve strahote, posebno zaslužuje napredak na putu ka EU

Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i ministar vanjskih poslova Slovačke, zahvalio je na dodjeli počasnog doktorata Sveučilišta u Mostaru kazavši da mu je iznimna čast primiti takvo priznanje jer je značajan dio svog života proveo u BiH te je posebno vezan s tom zemljom, prenosi Hrvatski medijski servis.

U prigodnom predavanju na SUM-u koje je uslijedilo nakon dodjele počasnog doktorata Lajčak se osvrnuo na benefite članstva u EU i NATO-u koju Slovačka ima, piše Dnevni avaz.

Povlačeći paralelu s Bosnom i Hercegovinom, on je kazao da je njegova zemlja od ''one koja je na jelovniku međunarodnih samita zbog različitih kriza'' postala ''ona koja kreira rješenja''. 

Dodao je da je BiH, nažalost, još ''na jelovniku'', ali upravo kroz perspektivu članstva u EU to se može promijeniti.

Lajčak je istakao da Slovačka smatra da se treba intenzivirati proces pristupanja ka Evropskoj uniji. 

- Vlade u regiji se moraju baviti evropskim temama. Često se svađam s kolegama iz EU koji političarima s Balkana govore da Evropa prvo mora riješiti svoje unutrašnje probleme pa se onda baviti pitanjem Balkana. Ti procesi moraju ići paralelno - kazao je on. 

Kako je istakao, Slovačka će snažno zagovarati početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Želim iskoristiti priliku ohrabriti lidere u BiH da shvate da se zemlja nalazi na prekretnici. Drago mi je da ste prepoznali da se međunarodna zajednica mora mijenjati, ona se mora transformirati. Te odluke morate donijeti samo vi i međunarodna zajednica mora shvatiti da nije tu da donosi odluke umjesto vas. To je jedini način na koji se može ići naprijed ka EU - kazao je on. 

Kako tvrdi, uvjeren je da EU nema kredibilnu alternativu, a BiH, koja je prošla kroz sve strahote, posebno zaslužuje napredak na tom putu.