Lakše bih prebrodio gubitak ruke, ovako sam kao golub bez krila

Tuzlak Duško Narić, višestruki bokserski prvak BiH, bije tešku bitku

Tuzlak Duško Narić više od pola stoljeća vjeran je plemenitoj vještini, a u svojoj bogatoj sportskoj karijeri čak 12 puta bio je bokserski prvak BiH. U boksu je ostao i nakon penzionisanja, kao sudija, a stigao je do zvanja AIBA sudije, što je u svijetu fudbala, kada se uporedi, znak FIFA-e.  

Noćna mora

Prošlu, 2017. godinu, Duško neće pamtiti po dobrom. Najprije je zbog zdravstvenih problema ostao bez desne noge, a onda je umro njegov ujak Milan, koji mu je bio poput oca.

- Ja sam 24 sata bio u pokretu, a sada sam invalid. Čini mi se da bih lakše prebrodio gubitak ruke, jer ovako sam kao golub bez krila. Osuđen sam na boravak među četiri zida, krevet i televizor – govori Narić.

Do stana na trećem spratu mora prevaliti 63 stepenice. Priznaje da mnogo lakše silazi, ali kada se vraća, onda mora praviti pauze. Zgrada nema lift i njegov silazak i povratak su poput noćne more.

- Srećom, imam divnu suprugu, dobrog druga, koja vrlo dobro zna u kakvom sam se problemu našao. U ovoj nevolji mnogo su mi pomogli Mihridžan Turčinović i Mario Stjepić, koji su u svakom trenutku bili spremni za pomoć – kaže Narić.

Njegova sportska karijera počela je 1967. godine. Počeo je trenirati boks u sali OŠ „Mosnik“, gdje je počeo i slavni Marijan Beneš. Sjećanja na boks u Tuzli do 1992. godine su neizbrisiva.

- Nedjelja u deset sati bila je rezervisana za boks. U spektakularnoj atmosferi na stadionu „Express“ borili smo se za boje svog kluba i grada. Ugođaj je bio neopisiv i svi akteri tog vremena sa sjetom pričaju o nezaboravnim borbama. Moja posljednja borba bila je 1985. godine, a nakon toga posvetio sam se sudijskom pozivu i stigao do najvišeg zvanja – prisjeća se Duško.

Pomoć rodbine

Danas, zajedno sa suprugom životari od minimalne penzije. Srećom, imaju podršku rodbine...

- Trenutno razmišljam o zamjeni stana, jer je patnja popeti se i sići s trećeg sprata u zgradi koja nema lift. Dobio sam i protezu, ali mi ne odgovara. Moram biti još dvije-tri godine u kolicima, pa ću onda valjda dobiti protezu koja mi odgovara – kaže na kraju Duško Narić, sportska legenda Tuzle.

 

Turčinović je najbolji

Zamolili smo Duška Narića da nam, prema svom sudu, nabroji najbolje tuzlanske boksere svih vremena.

- Prema meni, to je Mihridžan Turčinović, jer je u rezultatskom smislu najviše pružio. Bio je prvak Balkana i viceprvak Mediterana. Poslije njega je Fahir Jahić, koji je bio dvostruki prvak Jugoslavije. Među trenerima neprikosnoven je Miloš Todorović. Spomenuo bih i Begu Huseljića, Branislava Davidovića – kaže on.

Crne misli

Zbog nesnosnih bolova kaže da su ga proganjale crne misli. Ipak, prebrodio je težak životni period i nada se da je ono najgore iza njega.

- Bilo je vremena kada je Hitna pomoć svaki drugi dan dolazila kod mene. Daju mi lijekove za smirenje, odu, a mene opet obuzmu bolovi. Pomišljao sam na najgore – priznaje Duško.