Lamborghini predstavio Aventador Ultimae sa 769 konjskih snaga

lambo
Lamborghini je predstavio svoj posljednji Aventador pod nazivom Ultimae (latinski "posljednji").

 

Radi se o posljednjoj verziji superautomobila sa V12 motorom iz Sant'Agata Bolognesea. Ovaj model stiže nakon više od deset godina od pojavljivanja prvog modela LP700-4 u februaru 2011. godine na Sajmu automobila u Ženevi. U godinama koje su uslijedile Aventador je postajao sve snažniji, a Ultimae je najsnažniji od svih "razjarenih bikova" ne uzimajući u obzir elektrificirani Sian.

Novi model nosi kodno ime LP 7804, što znači da njegov atmosferski 6,5-litarski V12 motor razvija 769 KS. On je nešto snažniji od SVJ verzije s kojom dijeli 720 Nm obrtnog momenta. Ultimae je težak svega 1.550 kg, a to znači da je lakši za 25 kg u odnosu na Aventador S, dok nudi isti omjer snage i težine kao i SVJ.

Ideja za "labuđi pjev" Aventadora je bila kombinovati elegantni sajling i luksuzne detalje S verzije s dodatnom snagom koju nudi SVJ. Model je dostupan kao coupe i roadster, ima pogon na sva četiri točka i sistem upravljanja stražnjim točkovima. Nazad je nešto suptilniji spojler s aktivnim krilom koje može zauzeti tri pozicije (zatvoreno, maksimalne performanse i maksimalna upravljivost).

Kada je riječ o performansama, Aventador ne pokazuje znakove starenja. Coupe Ultimae od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,8 sekundi, a do 200 km/h stiže za 8,7 sekundi. Njegova maksimalna brzina iznosi 355 km/h. Roadster je malo sporiji zbog nešto veće težine i kompleksnijeg krova, ali se to vjerovatno neće primjetiti.

Kupci će moći birati između 18 standardnih boja, ali i 300 nijansi zahvaljujući Ad Personam programu personalizacije.

Lamborghini će prodavati Ultimae sa 20 i 21-inčnim kovanim felgama od legura sa Pirelli P Zero Corsa gumama i kočionim kliještima u više boja. Unutrašnjost će biti slična onoj u Aventadoru S, a Lamborghini planira proizvesti samo 350 coupea i 250 roadstera.