Lamija Balić osvojila dvije medalje u Brazilu za projekat izrade bioplastike

Nakon osvojenog zlata na Bosepo takmičenju, Lamija je ovom jedinstvenom idejom osvojila dvije nagrade na olimpijadi u Brazilu, bronzanu medalju za ideju zaštite okoliše i medalju za najbolje osmišljen projekat na nivou svih projekata.

Na 34. međunarodnoj naučnoj olimpijadi projekata "Mostratec" koje je održano u Brazilu, predstavilo se 700 projekata iz cijelog svijeta, a Lamija Balić, studentica Burch univerziteta, bila je jedina predstavnica iz Bosne i Hercegovine.

Ideja "Biolution for Pollution", na kojoj je intenzivno radila četiri godine, odnosi se na pravljenje bioplastike koja je po svom sastavu znatno drugačija od prave plastike. Naime, bioplastika koju je Lamija napravila izrađena je od prirodnih materijala koji se brže razgrađuju u zemlji, te ovu plastiku čine manje štetnom za prirodu, biljke i životinje. Da bi postigla čvrstoću i fleksibilnost ovog proizvoda, Lamija je koristila biljni glicerin, krompirov škrob uz dodatak prirodnih aditiva. 

Nakon osvojenog zlata na Bosepo takmičenju, Lamija je ovom jedinstvenom idejom osvojila dvije nagrade na olimpijadi u Brazilu, bronzanu medalju za ideju zaštite okoliše i medalju za najbolje osmišljen projekat na nivou svih projekata, saopćeno je iz Burch univerziteta.