Lavrov: Na Ukrajinu smo tri puta ispalili hipersoničnu raketu Kinžal

,
Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tokom, kako ih Moskva naziva, "posebne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar obrane Sergej Šojgu.

 

Rakete Kinžal dio su niza novog hipersoničnog oružja koje je predsjednik Vladimir Putin predstavio 2018. u ratobornom govoru u kojem je rekao da mogu pogoditi gotovo svaku tačku na svijetu i izbjeći proturaketni štit koji je izgradio SAD, prenosi Hina.

Šojgu je, govoreći na državnoj televiziji, rekao da su se rakete pokazale učinkovitima u gađanju ciljeva visoke vrijednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neusporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete.

"Ispalili smo ih tri puta, i tri puta je pokazala briljantne karakteristike", rekao je Šojgu u intervjuu emitiranom na državnoj televiziji Rosija 1.

Rusija je prvi put upotrijebila sistem Kinžal u Ukrajini otprilike mjesec dana nakon što je poslala desetine hiljada vojnika na teritoriju svog susjeda, gađajući veliko skladište oružja u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk.

Ove sedmice rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su tri ratna aviona MiG-31E opremljena raketama Kinžal premještena u Kalinjingradsku regiju, rusku eksklavu na baltičkoj obali koja se nalazi između članica NATO-a i Evropske unije Poljske i Litvanije.