Lavrov: Prvi kontakt Rusije i Trumpa biće vezan za Siriju

Home

Lavrov: Prvi kontakt Rusije i Trumpa biće vezan za Siriju


Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi kako se nada da će odnosi njegove zemlje i SAD-a biti plodonosniji od perioda mandata Baracka Obame.Lavrov se na konferenciji za novinare u Moskvi osvrnuo na rusku vanjsku politiku, kao i na aktuelna dešavanja u regionu. U vezi sa pregovorima o sirijskom pitanju koji će biti održani u Astani, Lavrov je poručio kako se ovi pregovori u odnosu na ranije, koje su organizovali Ujedinjeni narodi (UN), razlikuju po činjenici da su u njih uključeni sudionici sa terena.

Primirje u Siriji

“Turska i Rusija su pokrenule inicijativu da u pregovore budu uključeni i sudonici sa terena”, istakao je Lavrov, te dodao:“Cilj pregovora u Astani je jačanje primirja u Siriji te da se komandantima sa terena omoguće jednaka prava učesnika u političkom procesu. To je jedan zdrav proces”.Poručio je kako je na pregovore u Astani potrebno pozvati i predstavnike UN-a i nove administracije SAD-a.Naglasio je kako se nada da će SAD na pregovorima predstavljati novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump, koji će zvanično na dužnost stupiti 20. januara.

Borba protiv terorizma

Prema njegovim riječima, to bi mogao biti prvi zvanični kontakt Rusije i novog vodstva SAD-a u vezi sa sirijskim pitanjem.Lavrov se ukazao na prisutnost spekulacija u posljednjem periodu oko nastavka odnosa na relaciji Moskve i Washingtona, nakon što dužnost predsjednika preuzme Trump.“Želimo vidjeti kakvu će politiku voditi Trump i njegova ekipa. Nadam se da će saradnja sa novom administracijom SAD-a, po pitanju Sirije i drugim temama, biti plodonosniji od perioda mandata Baracka Obame”, istakao je Lavrov.Što se tiče borbe protiv terorizma, Lavrov je izrazio žaljenje zbog nekorištenja zajedničkog fronta u borbi protiv terorista, prenijela je Anadolija.(Izvor: Oslobođenje.ba)
Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 17/01/2017 - 15:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top