Lavrov u Hrvatskoj govorio i o BiH: Moramo se pridržavati Dejtona

.
Nakon službene posjete Hrvatskoj, oglasio se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je kazao da je tom prilikom bilo najviše govora o situaciji na Zapadnom Balkanu, pogotovo u BiH.

To je objavljeno na zvaničnom Twitter profilu Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

"Detaljno smo diskutovali o situaciji na Zapadnom Balkanu, pogotovo u BiH. Svi smo ovdje na istoj strani što znači da je nužno da se striktno pridržavamo Dejtonskog sporazuma u njegovoj potpunosti", kazao je Lavrov navodeći uz to hashtagove Dejton, BiH i Hrvatska.

Lavrov je u Hrvatskoj boravio prije dva dana, nakon službene posjete Srbiji.

Podsjećamo, Lavrov je posjetio zemlje regije, a u službenoj posjeti je boravio u BiH 14. i 15. decembra gdje se prvi dan susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a nakon toga i sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

S obzirom na to da je Lavrov odmah po dolasku prisustvovao prijemu u Istočnom Sarajevu koji je organizirao Milorad Dodik, a ne Sarajevu kao glavnom gradu BiH te da u prostoriji u kojoj je razgovarao sa Dodikom nije bilo državne zastave, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su odbili pružiti mu gostoprimstvo.

Kao razlog su naveli da je Lavrov postupio diplomatski pogrešno i iskazao nepoštovanje prema BiH.

Mišljenja o takvom potezu su bila podijeljena, neki od političara i stručnjaka za diplomatiju su ga podržali, dok je, s druge strane, bilo i onih koji su smatrali da su Džaferović i Komšić trebali ugostiti Lavrova i prilikom tog susreta razgovarati o svim problemima.