Lažni policajci ordinirali u Grazu, varali starije osobe

fsa

Policija u Grazu uhitila je Nijemca za kojeg se tvrdi da je djelovao kao pokrovitelj u cijeloj mreži lažnih policajaca. Prevarantu je 80-godišnjak uz pomoć službenika postavio zamku, kako bi 38-godišnjak bio uhvaćen kada je preuzimao plijen.

Prijevare nisu rijetkost, ali u zadnje vrijeme su se ponovno učestile.

I u listopadu su se takvi telefonski pozivi ponovili, a jedan od njih stigao je i do 80-godišnje žene iz Graza. No, ona je reagirala pametno, nije prihvatila nikakve zahtjeve i obavijestila je policiju. U dogovoru s policajcima, konačno je pristala namamiti počinitelja u zamku. I tako je žena iz Graza sljedeći dan dogovorila sastanak s telefonskim prevarantom da preda dragocjenosti nekome tko će ih preuzeti. Umjesto žrtve, istražitelji prijevara napokon su čekali na dogovorenom mjestu primopredaje i uspjeli uhititi 38-godišnjeg Nijemca koji je htio pokupiti plijen.

Prema navodima policije, 38-godišnjak je bio pomagač u mreži lažnih policajaca. Tijekom kućne pretrage u Nijemčevoj hotelskoj sobi, službenici su osigurali daljnji plijen, koji je – kako se pokazalo – namamljen od 78-godišnje žene iz Graza. Žena je počinitelju dala zlatnike i srebrnjake vrijedne desetke tisuća eura. Dragocjenosti su joj vraćene, priopćila je policija.

Uhićeni 38-godišnjak odveden je u zatvor Graz-Jakomini. Sumnjiči ga se za tešku prijevaru i pokušaj prijevare u slučajevima dviju žena iz Graza, no prema policiji mogao bi biti odgovoran i za druga slična kaznena djela prijevare – istrage su još u tijeku. Sam 38-godišnjak je djelomično priznao krivnju.