Lepinja sa najmekšom dušom koju postač može osjetiti u Bihaću

.
U gradu Bihaću, gdje se tradicija u mnogo čemu životno važnom prepliće sa savremenim izazovima, jedna hrabra žena, Kada Mušić, vodi bitku s životnim izazovima na više frontova.

 

U jednoj skromnoj pekari, Kada ne samo da peče najukusnije ramazanske lepinje prema receptu starom više od pola stoljeća, već se i hrabro se bori za svoju porodicu.

 Kada Mušić, samohrana majka troje djece, izdvaja se po svojoj posvećenosti i posebnom doprinosu zajednici. Njena pekara, ovih dana, postala je mjesto gdje se okupljaju ljudi kako bi uživali u tradicionalnim ramazanskim lepinjama, pripremljenim po starom receptu iz 50-ih godina. 

Sama nam je potvrdila da to voli jer je to ljubav koju joj je prenijela njena mama još dok je Kada bila dijete. 

U pripremi lepinja pomaže joj brat Jasmin, inače dugogodišnji pekar. Pojašnjava nam kako se ramazanska lepinja pravi na određen način, jer ima vrijeme koliko mora stojati i onda ide obrada tijesta, i one kad se urade opet moraju ovdje biti i što je čar jeste da poslije ramazana nisu okusa kao za vrijeme ovog mjeseca milosti, tokom kojeg su ukusnije na neki način.

No, iza ove priče o tradiciji krije se i duboka lična borba. Novac koji Kada zaradi u pekari nije samo za egzistenciju, već i za spašavanje života. Njena kćerka Melisa, sa samo 16 godina, suočena je s teškom dijagnozom – karcinomom štitne žlijezde.

 Život nažalost piše i priče i romane, iziskuje puno truda i strpljenja, nade u ljude i vjere da budućnost može biti sretnija.