Lično pozvani od Dodika: Desničari iz Francuske stigli u Banja Luku na obilježavanje neustavnog dana RS-a

Foto: Hayat
Dvojica francuskih zastupnika u Evropskom parlamentu prisustvovat će obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske.

U Banju Luku su već doputovali Thierri Mariani i Herve Juvin.

Sa Herve Jurvinom i Andreom Kotarcem stigao sam u Banja Luku, glavni grad Republike Srpske. Lično pozvani od predsjednika Milorada Dodika, sudjelovat ćemo na svećanosti povodom tridesete godišnjice Republike Srpske – objavio je na svom Twitter profilu Thierri Mariani, zastupnik u EU Parlamentu, inače član desničarske Marin Le Pen koja se do 2018. godine zvala Nacionalni front, a sada Nacionalno okupljanje.

Ova stranka u EU parlamentu ima ukupno 23 zastuponika.

Službeno obilježavanje neustavnog dana RS-a započet će u subotu za kada je je predviđeno polaganje vijenaca, dodjela odlikovanja zaslužnim “institucijama i pojedincima i svečana akademija u dvorani Borik. Za 9. januar je planirana Sveta arhijerejska liturgija koju će služiti patrijarh Porfirije. Pored francuskih EU parlamentaraca, u Banja Luku su svoj dolazak najavili i najviši srbijanski zvaničnici, osim predsjednika Aleksandra Vučića.

Nedavno je svoje prisustvo na obilježavanju neustavnog Dana RS-a potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić, a o njezinom skandaloznoz istupu već je izvjestila “Slobodna Bosna”.

Naime, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da se putem humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” pruža podrška onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Nadam se da ćemo se uskoro i vidjeti i žao mi je što nisam fizički u Banjoj Luci – kazala je premijerka Srbije u videoporuci. Naglasila je da je Srbija uvijek uz Republiku Srpsku.

Radimo na mnogim projektima i planiramo i nove aktivnosti – istakla je Brnabić. Kazala je da se nada da će posjetiti Republiku Srpsku 9. januara za Dan Republike.