Home

Lijanović dao Vladi FBiH rok od 30 dana da sačuva proizvodnju malina

02 Jul

Lijanović dao Vladi FBiH rok od 30 dana da sačuva proizvodnju malina

Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović održao je danas konferenciju za medije ispred zgrade Vlade FBiH zbog situacije u kojoj se nalaze malinari.

Istakao je kako je na stotine poljoprivrednih proizvođača i proizvođača malina prije mjesec dana od njega tražilo da se uključi u rješavanje njihovih enormnih problema sa kojima su se susreli ove godine.

Podsjetio je kako je uspješno rješavao njihove situacije preventivnim mjerama, uvođenjem i povećanjem poticaja, kako se situacije koje se danas dešavaju ne bi desile. 

"Odlučio sam pozvati odgovorne u Vladi FBiH da djeluju preventivno. Još prije mjesec dana sam nakon tih zahtjeva sagledao stanje, snimio sve što se dešava na svjetskom, a šta na domaćem tržištu i utvrdio dijagnozu problema te ministru Dediću i ministrici Miličević ponudio rješenja kako ne bi došlo do situacije u kojoj se trenutno nalaze malinari. Vladi smo dali rok od 30 dana da sačuva proizvodnju maline kroz provedbu tri mjere vraćanjem ukinutih poticaja izvozu koje sam ja uveo u svom mandatu i definiranjem cijene u iznosu od 1 KM po 1 kilogramu, zatim određivanje minimalne otkupne cijene maline od 3 KM po 1 kilogramu što je i manje nego je bila cijena prošle godine, te aktiviranje mehanizma Razvojne banke za osiguranje sredstava otkupljivačima kako bi mogli otkupiti i isplatiti maline proizvođačima“, rekao je Ivanković Lijanović. 

Od malinara je zatražio da ne dolaze danas pred Vladu FBiH na proteste jer je, kako je rekao, potrebnije da beru maline i u ovakvim uslovima nemaju novca kojim bi platili da im maline bere neko umjesto njih. 

"Danas ovdje ispred zgrade Vlade FBiH pozivam ministra Dedića i ministricu Miličević da provedu navedene tri mjere jer ako ne riješe ovu tešku situaciju u narednih 10 do 15 dana u dogovoru s malinarima ćemo donijeti odluku na koji način radikalno djelovati i šta učiniti kako bi vlast shvatila ozbiljne probleme u kojima su se našli poljoprivredni proizvođači", poručio je Ivanković Lijanović.

 

(Izvor: Klix.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top