Liječnici: Sve je više dokaza da korona može uzrokovati dijabetes

Dijabetes
Skupina liječnika iz cijelog svijeta smatra kako postoji sve više dokaza da covid-19 kod nekih pacijenata može uzrokovati potpuno novi oblik dijabetesa.

 

Liječnik Francesco Rubino sa Sveučilišta King's College London i njegovi kolege primijetili su porast dijabetesa tipa 1 i tipa 2 kod ljudi koji su se zarazili koronavirusom. Stoga su kreirali registar u koji liječnici diljem svijeta mogu prijaviti takve slučajeve.

Stručnjaci koji su analizirali registar u kojemu je navedeno više od 350 izvješća o mogućoj pojavi dijabetesa koji je uzrokovala zaraza covidom-19 kazali su kako je teško negirati ove brojke.

"Što se mene tiče, ja ne sumnjam u to da covid-19 uzrokuje novi oblik dijabetesa"

"Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli smo više slučajeva pacijenata koji su ili razvili dijabetes dok su imali simptome zaraze covidom-19 ili nedugo nakon toga. Sada vjerujemo da postoji veza i da koronavirus može uzrokovati poremećaje u metabolizmu šećera", rekao je Rubino.

"Smatramo da se ovi slučajevi trebaju dalje istražiti jer bi ta povezanost mogla biti veliki problem, pogotovo s obzirom na razmjere pandemije", dodao je.

Paul Zimmet, specijalist za dijabetes na australskom sveučilištu Monash kaže da "što se njega tiče, on ne sumnja u to da covid-19 uzrokuje novi oblik dijabetesa".

Znanstvenici pretpostavljaju da virus covida-19 može poremetiti metabolizam šećera jer ulazi u interakciju s receptorom ACE-2 kako bi se infiltrirao u stanice niza organa, uključujući gušteraču. Drugo moguće objašnjenje je da jaka reakcija našeg imunološkog sustava oštećuje organe koji su ključni za održavanje normalne razine glukoze, piše The Guardian.

"To su sve teorije. No teorije koje nisu filozofske, već koje su utemeljene u biologiji i iskustvu s drugim virusima", rekao je Rubino.

I druga virusna oboljenja, posebno enterovirusne infekcije, povezana su s razvojem dijabetesa tipa 1, gdje organizam sam napada stanice gušterače sprečavajući proizvodnju inzulina.

Studija: 14.4% pacijenata dobilo dijabetes

Liječnik Sathish Thirunavukkarasu s kanadskog sveučilišta McMaster pregledao je osam studija iz različitih zemalja provedenih tijekom prvih pet mjeseci pandemije. Pronašao je 492 slučaja novodijagnosticiranog dijabetesa među 3711 hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 (14.4%).

U te brojke spadaju oni pacijenti kojima je dijabetes dijagnosticiran prvi put u životu, kao i oni koji su već ranije imali tu bolest, ali nisu za to znali. Naime, kod dijabetesa tipa 1 simptomi se pojavljuju postupno te ih je moguće previdjeti u ranim fazama bolesti.

Liječnici navode da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza između zaraze covidom-19 i pojave dijabetesa. Naime, porast razine šećera u krvi ne mora imati veze s dijabetesom, a poznato je da neki steroidi koji se koriste pri liječenju simptoma zaraze koronavirusom podižu razinu šećera u krvi.

Rezultati drugih istraživanja

Ovo nije jedina studija koja je povezala covid-19 s pojavom dijabetesa. Kineski znanstvenici koji su pratili 2.469 pacijenata zaraženih koronavirusom šest mjeseci nakon što su otpušteni iz bolnice, zabilježili su 58 (otprilike 2,35%) slučajeva novonastalog dijabetesa.

Jedno drugo istraživanje, koje još nije prošlo neovisnu recenziju stručnjaka, pratilo je 47.780 pacijenata s covidom-19 pet mjeseci nakon otpusta iz bolnice u Engleskoj te je otkriveno kako je 4,9% pacijenata dijagnosticiran dijabetes.