LIJEČNIK IZ WUHANA POKUŠAO SPASITI ŽIVOTE, A SADA I SAM BOLUJE OD KORONAVIRUSA Upozorio je na zarazu, a onda su ga pozvali u policiju i utišali

korona
Kineski liječnik koji je prvi upozorio na koronavirus sada i sam boluje od njega.

Li Wenliang je još 30. prosinca kolegama u grupi za razmjenu poruka WeChat napisao da je sedam pacijenata s lokalne tržnice morske hrane dijagnosticirana bolest slična SARS-u te da su u bolničkoj karanteni.

Objasnio je i da smatra da se radi o koronavirusu te upozorio kolege sa sveučilišta da budu oprezni i upozore svoje obitelji i prijatelje, no samo nekoliko sati nakon toga, njegove su poruke postale viralne, a dijelile su se po društvenim mrežama uz otkrivanje njegovog imena.

'Kad sam vidio da moje poruke cirkuliraju internetom, shvatio sam da je sve izvan moje kontrole i da ću vjerojatno biti kažnjen', rekao je, i bio u pravu. Nedugo nakon prve poruke, policija u Wuhanu ga je optužila za širenje tračeva. On je jedan od nekoliko liječnika koji su u prvim danima širenja koronavirusa na njega upozoravali, a zatim su bili na meti policije. Koronavirus je od tada odnio najmanje 425 života, a zaraženo je više od 20.000 ljudi, uključujući i samog doktora Li, javlja CNN.