Hamdija Lipovača: Na divljački način su me uhapsili ali je na kraju Kantonalni sud rekao da nisam kriv! (VIDEO)

U Kantonalnom sudu u Bihaću juče su izrečene presude u predmetu Hamdija Lipovača i ostali.

Odlukom Suda Hamdija Lipovača, Alen Gluhalić, Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović oslobođeni su krivice koja im se stavljala na teret.

Tužilaštvo USK je teretilo Lipovaču, bivšeg načelnika Bihaća i premijera USK, Alena Gluhalića, Aidu Džambegović, Senku Zolić i Seada Dupanovića da su prilikom izvođenja radova na Sportsko-rekreativnom centru “Stens” u Bihaću od 2006. do 2009. godine iskorištavali svoje položaje te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova na štetu Općine Bihać pribavili sebi imovinsku korist.

Prvooptuženi Lipovača je oslobođen optužbi za krivično djelo zloupotreba položaja na štetu Općine Bihać, koja je iznosila više od 516.000 KM.

Također, Zolić Senka je oslobođena, a bila je optužena za nesavjestan rad u službi kao stručni savjetnik tadašnjeg načelnika Lipovače.

Po izricanju presude Lipovača je kazao da će se odazvati svakom sudu u državi koji ga pozove da bi dokazao svoju nevinost.

Ahmet Delić je zbog bolesti izuzet iz optužnice.

Nakon što ga je Kantonalni sud u Bihaću danas nepravomoćno oslobodio po svim tačkama optužnice Tužilaštva USK u predmetu “Stens” nekadašnji načelnik Bihaća i premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača izjavio je da protiv njega traju politički montirani procesi koji imaju za cilj da ga uklone s političke scene.

“Nakon onog, slobodno ću reći, divljačkog hapšenja i cijele situacije koja je iz toga proizašla, Kantonalni sud je donio presudu kojom je rekao da Hamdija Lipovača nije kriv za ono što mu je Tužilaštvo stavljalo na teret. Ovo je treća oslobađajuća presuda na tri različita suda. Ako Tužilaštvu USK ‘padaju’ već tri presude, a ono i dalje istrajava na daljnjim procesima, posebno u njihovim zahtjevima da se meni zabrani da pet godina obavljam javnu funkciju, kako to drugačije razumjeti nego da je interes Tužilaštva i njihovih političkih mentora da mene maknu iz politike i to ne samo ove četiri godine, već i narednih pet godina. Zašto je to tako, pokazat će vrijeme”, rekao je Lipovača.

On je rekao da će se nastaviti odazivati svim sudskim pozivima te najavio da će uskoro organizovati konferenciju za medije na kojoj će detaljnije govoriti o svim optužbama protiv njega za koje smatra da su politički montirane.