Lječilište Gata zainteresovano za daljni razvoj svojih kapaciteta i ponude

Lječilište Gata
ZU Lječilište Gata jedno je od rehabilitacijskih centara u BiH koje ima ogromne razvojne potencijale, ne samo u zdravstvenom sistemu nego i u privrednom.

 

Iz ranijeg perioda poznata su interesovanja za ulaganja u ovaj centar, rađeno je i više studija kao i projekata koji su predviđali povećanje kapaciteta, ne samo u rehabilitacijskom već i u rekreativnom smislu.

Direktorica ZU Lječilište Gata dr. Aida Ibrahimpašić, u razgovoru za naš portal, naglasila je da se od 2003. godine intenzivno pokazuje interesovanje za ulaganja u ovaj Centar, s obzirom na njegovu geografsku poziciju, tj. blizinu zemljama Europske unije, kao i resurs termalnih voda, te da su postojali projekti koji su predviđali izgradnju dodatnih objekata, unutrašnjih bazena i drugih sadržaja kojima se ovaj Centar trebao približiti Europskim standardima, kako uslugom tako i ponudom.

Međutim, obzirom na političko ustrojstvo i složen sistem odlučivanja, nije došlo do realizacije navedenih projekata.

Usvajanjem Zakona o javno-privatnom partnerstvu opet se ukazuje prilika za značajnija ulaganja u ovaj Centar, ali s obzirom da zakon još uvijek nije do kraja razjašnjen, a i potrebno je vrijeme kako bi zaživio, ovaj Centar sa svojim infrastrukturnim projektima mogao bi svoju realizaciju pronaći i u EU fondovima.

Dr. Aida Ibrahimpašić, kako navodi, intenzivno radi na poboljšanju usluge i rada samog Centra, ali pokušava iznaći i rješenja koja će ovaj Centar staviti u žižu interesovanja.

 

Kako smo saznali, dr. Aida Ibrahimpašić je kandidat Nezavisnog bloka na ovim Lokalnim izborima, pa se nadamo da će joj izborni rezultat omogućiti značajniji angažman na planiranim projektima, jer bi time moglo doći i do značajnog razvoja ove lokalne zajednice, ali i šire.