Ljekar iz Bangladeša o arakanskim izbjeglicama: U lošem su stanju, mnogo je bolesnih

Home

Ljekar iz Bangladeša o arakanskim izbjeglicama: U lošem su stanju, mnogo je bolesnih


I dalju traju prelasci arakanskih muslimana preko rijeke Naf u Bangladeš.

I dalju traju prelasci arakanskih muslimana preko rijeke Naf u Bangladeš.

Više od 370.000 Rohingya muslimana od 25. augusta iz Mijanmara spas pokušava pronaći u Bangladešu. Suočavajući se sa različitim poteškoćama Rohingya muslimani pokušavaju stići do kampova u Balukhaliji, Kutupalongu, Thaingkhailiji i Plangkhailiji.

Ni vremenske prilike ne idu na ruku arakanskim muslimanima tako da im povišeni vodostaj rijeke Naf zadaje dodatne poteškoće.

Zbog nedovoljne pomoći međunarodnih humanitarnih organizacija muslimani Bangladeša vlastitim sredstvima pomažu unesrećenom narodu.

Ljekari bez granica formirali su šator u kojem primaju civile koji uspiju da pređu granicu Bangladeša. S druge strane, sa pograničnog područja može se vidjeti dim koji se diže iznad Arakana.

Dok dim iz sata u sat postaje intenzivniji hiljade arakanskih muslimana, koji se skrivaju u planinskom području pokušava naći način da dođe do rijeke Naf.

Mnogo je starih i povrijeđenih koje nose oni koji su još uvijek u snazi. U kampovima u kojima su privremeno smještene arakanske izbjeglice, zbog nehigijenskih uslova, postoji ozbiljna zdravstvena opasnost.

Muhammed Yusuf Huseyin, ljekar iz Bangladeša koji se nalazi u jednom od kampova poručio je da su arakanski muslimani u jako lošem stanju.

"I dalje dolazi veliki broj izbjeglica iz Mijanmara. Među njima je veliki broj bolesnih. Ljudi su primorani da danima pješače. I ja ovdje pokušavam da im pomognem", ispričao je Huseyin.

Premijer Bangladeša Seyh Hasina Vecid očekuje da će danas posjetiti izbjeglički kamp Kutupalong.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila na desetine muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana bili primorani da bježe ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 13/09/2017 - 09:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top