Ljekari iz Banje Luke idu u posjetu ratnom zločincu Ratku Mladiću, pregledat će ga i Vlado Đajić

r
Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić kazao je da će kao neurolog predvoditi tim ljekara koji će pregledati ratnog zločinca Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Đajić, je ujedno i predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a.

"Vodim veoma stručan tim doktora, profesora, forenzičara, kardiologa i načelnika neurologije da utvrdimo da li su urađeni svi nalazi koji su bili potrebni i da li general prima adekvatnu terapiju", rekao je Đajić.

Kazao je da je cilj posjete tima ljekara UKC-a da vide da li ima propusta i da li mogu doprinijeti unapređenju zdravstvenog stanja zločinca Mladića, kao i da se uvjere u njegovo stanje i vide da li eventualno postoje pretpostavke da se liječi na nekom drugom mjestu.

Dodao je da žele da utvrde tačno stanje u kojem se zločinac Mladić nalazi i da predlože terapiju.

Đajić je podsjetio da ljekari UKC-a već imaju iskustva kada je riječ o posjetama i pregledima haških optuženika, poput Stojana Župljanina i Miće Stanišića. On je rekao da će troškove smještaja i prevoza sami platiti.

"General to zaslužuje. Zaslužuje podršku i poštovanje čitavog naroda Republike Srpske, a i našeg zdravstvenog sistema", pravdao je Đajić posjetu ratnom zločincu.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), sljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), odobrio je Đajiću i još nekoliko ljekara posjet pritvorskoj jedinici kod Den Haaga, u kojoj je Mladić još od kada ga je Srbija izručila ICTY-u nakon što je uhapšen 2011.

Mladić je u junu 2021. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Đajićev stranački šef Milorad Dodik je početkom godine veličao zločinca Mladića kao i Radovana Karadžića.

"Ne smijete zaboraviti ni Karadžića ni Mladića. To su ljudi koji su u jednom teškom trenutku uzeli voditi ovaj narod. a mi smo spremni odreći se tih naših historijskih veličina samo zato jer je neko rekao da su oni izvršili zločin", kazao je tada Dodik.

 

Foto : Arhiva