NE NAZIRE SE KRAJ ŠTRAJKU ZDRAVSTVENIH RADNIKA U SARAJEVU: Ljekari skoro tri mjeseca traže svoja prava

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu Edo Selimić kazao je da se ni nakon 80 dana ne nazire kraj štrajku, a situacija se, prema svemu sudeći, neće još neko vrijeme promijeniti.

Kada imate ovakvu vlast, koja ne zna šta hoće, onda nema ni kraja agoniji. U slučaju da potpišemo naš važeći kolektivni ugovor, koji je usaglašen 2017. i 2018. godine, koeficijent specijaliste pada sa sadašnjih 5,30 na 4,50 – kazao je Selimović, dodavši da Sindikat nije odustao od usklađivanja koeficijanata, a Vlada KS nudi samo usklađivanje za medicinske radnike.

Doktor Selimić pojašnjava da bi se potpisivanjem njihovog prijedloga granskog kolektivnog ugovora i usklađivanjem koeficijanata otklonila počinjena diskriminacija, kao i opasnost od oko šest hiljada tužbi „nedoktora“ prema Vladi KS.

Ozbiljne reforme

Štrajk će trajati dok se ne počne racionalno razmišljati. Nas pitaju ko će nadoknaditi štetu. Radimo u okviru zakona, u suprotnom bi bila donesena sudska odluka o obustavi štrajka. Očekujemo razumno razmišljanje vlasti, ali mislim da se u našem slučaju ne snalazi dobro – istakao je Selimić za Avaz.

Pojašnjava da bi se odmah nastavilo raditi u punom kapacitetu, a Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo bi se konačno moglo posvetiti izradi normativa rada te narednu godinu provesti u ozbiljnim reformama zdravstva KS.

Kontaktirali smo i premijera Vlade KS Edina Fortu i ministricu zdravstva KS Amelu Sofić da pitamo na koji način oni vide rasplet ove situacije. No, do zatvaranja broja nismo dobili odgovore.

Primaju se samo životno ugroženi pacijenti

Štrajk zdravstvenih radnika počeo je 2. septembra. Kako su nam kazali, u zdravstvenim ustanovama primaju se samo hitni životno ugroženi pacijenti.

Vlada KS je odnedavno omogućila osiguranicima da makar laboratorijske usluge mogu obaviti kod privatnih zdravstvenih ustanova, uz refundaciju troškova kod Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.