Ljekarska komora na sudu, slijede i krivične prijave

U Sindikatu nedopustivim smatraju manifestiranje utjecaja različitih centara političke moći koji „pod ovim sarajevskim nebom žele sve da preuzmu“

Ne stišava se bura nakon što je prije dvije sedmice za predsjednicu Ljekarske komore Kantona Sarajevo izabrana dr. Ksenija Miladinović. Kako saznaje „Avaz“, delegati koji se nisu složili s ovom odlukom upozoravaju da će cijeli slučaj završiti na sudu, a saznajemo i da će protiv nekoliko osoba biti podnesene krivične prijave. Inače, njihov izbor bio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je bio protukandidat dr. Miladinović.

Rušenje legitimiteta

Zbog dešavanja na Skupštini Ljekarske komore, Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, na čijem je čelu prim. dr. Izet Hočko, osudio je ova dešavanja.

- Razočarani smo podjelom koja je nastala između ljekara u Kantonu Sarajevo i koja se ogleda u neuspješnim izbornim skupštinama, kada su pojedini delegati napuštali zasjedanja. Na taj način se ruši dignitet i legitimitet Ljekarske komore i svih ljekara u Sarajevu – navode iz ovog sindikata.

Nedopustivim smatraju da se kroz rad Komore manifestiraju utjecaji različitih centara političke moći koji, kako navode, „pod ovim sarajevskim nebom žele sve da preuzmu“.

- Duboko smo uvjereni da to nije put kojim treba da ide Ljekarska komora. Prevashodni zadatak Ljekarske komore je zaštita doktora i organizacija ljekarske struke u Kantonu Sarajevo. Vjerujemo u nezavisnost Ljekarske komore, ali ne na način dubokih podjela koje su evidentne i koje su pokazane na posljednjoj sjednici Skupštine, kada su pojedini delegati iz svih zdravstvenih ustanova napustili sjednicu – navodi se dalje iz Sindikata.

 Jedinstvo struke

Apeliraju na dosadašnje rukovodstvo Ljekarske komore da pokuša osigurati jedinstvo ljekarske struke na način da se ispoštuju svi članovi Komore te tako dobije fer i zakonit proces u izboru rukovodećih tijela.

- U suprotnom ćemo smatrati da je Ljekarska komora podlegla političkom pritisku, što će trajno okarakterizirati sadašnje rukovodstvo Ljekarske komore i poslati ružnu poruku svima koji prate rad ljekara u cjelini. Mi kao Sindikat doktora ne želimo pristati na to - poručeno je iz ovog sindikata.

I dok su u Sindikatu ljekara KS nezadovoljni stanjem, Medicinski fakultet u Sarajevu čestitao je dr. Miladinović na izboru za ovu poziciju.