Ljubljana: Okrugli sto "Deseta godišnjica donošenja rezolucije EP o genocidu u Srebrenici"

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) 9. januara u Ljubljani organizovat će okrugli sto o temi “Deseta godišnjica rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici“.

Na okruglom stolu gosti će govoriti o periodu donošenja rezolucije, kakvo je stanje i odnos prema žrtvama deset godina kasnije, kako se odvija pomirenje i saradnja sa međunarodnim haaškim tribunalom (ICTY) odnosno Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT), te kakva su očekivanja rodbine žrtava, i šta još može učiniti Evropska unija da bi se na području Zapadnog Balkana osiguralo poštivanje ljudskih prava. 

Gosti okruglog stola biće: Jelko Kacin, slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu i suautor rezolucije EP o Srebrenici, Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, Mirko Pejanović, član Predsjedništva Republike BiH 1992-1996, Kada Hotić, zamjenica predsjednice Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa, Ernest Petrič, prvi slovenski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama i bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Okrugli stol biće na slovenskom i bosanskom jeziku, a razgovor sa sudionicama vodiće Zijad Bećirović.

Prije deset godina, tačnije 15. januara 2009. godine, Evropski parlament je donio rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija je bila tada i još uvijek je važna, jer je EP njom pozvao države članice EU i države Zapadnog Balkana, da 11. juli obilježe kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ujedno u rezoluciji je naglašeno da je potrebno odgovarajuće se pokloniti i sjetiti se svih žrtava zločina, koji su počinjeni za vrijeme nedavnih ratova na Balkanu.

Nacrt teksta rezolucije o Srebrenici je tada političkoj grupi Liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u EP u Briselu zvanično uručilo Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa. Dokument je formalno primila Diana Wallis, tadašnja potpredsjednica EP, koja je prethodno zajedno sa Kacinom učestvovala na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari.

Evropski zastupnik Kacin, tadašnji podpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu, pozvao je na projekat pomirenja. Tekst rezolucije je uskladio sa drugim političkim grupama i uz podršku svih političkih grupa u EP uspješno ga realizovao.

Izvor: